Home Društvo Ukoliko nađete ovu biljku na svom imanju, obavezno je uništite

Ukoliko nađete ovu biljku na svom imanju, obavezno je uništite

SHARE

Zakonska regulativa u Federaciji BiH propisuje obavezu uništavanja korova ambrozije ako se pojavi na vašem imanju kako bi se kontrolirala količina alergenog peluda kojeg ove biljke ispuštaju u zrak.

Stoga morate znati da ukoliko na vašem zemljištu izraste korov ambrozije, zakonski ste ga obvezni uništiti, bilo čupanjem ambrozije bilo kemijskim tretiranjem herbicidima.

U suprotnom kao fizička osoba možete dobiti novčanu kaznu. Naime, uklanjanje, odnosno uništavanje ambrozije zakonska je obaveza koja je propisana na federalnoj razini Odlukom Vlade Federacije iz 2009.

Ovom Odlukom vlasnici, posjednici, odnosno korisnici dvorišta, vrtova, izgrađenih i neizgrađenih građevinskih zemljišta, te obradivog i neobradivog poljoprivrednog zemljišta dužni su sa svojih površina redovito uklanjati i uništavati ambroziju,

Kako bi mogli uništiti ambroziju, potrebno ju je znati prepoznati.

Ambrozija se najčešće viđa kao korov u usjevima, voćnjacima, vrtovima i pored puta. Vrlo je prilagodljiva i otporna pa se brzo širi, a njezino sjeme može proklijati iz zemlje i poslije 40 godina – zato je toliko teško riješiti se ove biljke.

Kako prepoznati ambroziju?

Stabljiku ambrozije možete prepoznati po tome što je tupo četverouglasta, razgranata i obrasla dlačicama. Stabljika je uspravna, razgranata u gornjem dijelu, te je obrasla grubim dlačicama. Boja stabljike varira od zelenosive do crvenkaste. Poprečni presjek je okrugao ili četverobridan.

Listovi ambrozije su nasuprotno smješteni na stabljici. Perasto su razdijeljeni u uske, izduženo-lancetaste režnjeve. Lice lista je tamnozelene boje, a naličje je sivkastozeleno

Biljka ambrozije ima cvjetne glavice s muškim ili ženskim cvjetovima. Muške glavice sadrže 10-15 blijedožutih muških cvjetova okrenutih prema dolje. Glavice formiraju jednospolne, složene, viseće, klasaste cvati na vršnim dijelovima stabljike i grana. Muški cvjetovi stvaraju velike količine peludnih zrnaca koji se nalaze na vrhu biljke te se vjetrom raznose i više od 300 km, a svaka biljka oslobađa stotine milijuna peludnih zrnaca u jednoj vegetaciji.

Ženski cvjetovi su skupljeni u jednospolne ženske cvati ili su pojedinačni, zelenkastobjeličaste boje te se nalaze u pazušcima gornjih listova. Ženski cvjetovi se najčešće pojavljuju 7 do 10 dana nakon muških cvjetova.

Plod, odnosno sjeme ambrozije najčešće je svijetlosmeđe, žućkaste do crvenkastosmeđe boje. Sjeme je duljine je 3-4 mm zaštićeno unutar ploda roške.

Kako uništavati korov ambrozije?

Uništavanje ambrozije se može obavljati na dva načina, a to je mehaničko i kemijsko. Kad se pojavi kao pojedinačna biljka, najučinkovitije ju je uništiti čupanjem cijele biljke sa korijenom. Tko ima veće površine preporuča se košnja biljaka i to neposredno prije cvatnje i što niže (oko 5 cm od tla). Međutim za velike poljoprivredne površine danas je najučinkovitije obaviti pravovremeno plitko zaoravanje i uništavanje (prašenje strništa). Kemijsko uništavanje bazira se korištenjem herbicida na bazi glifosata (totalni herbicidi), koji uništavaju cijelu biljku i ne ostavljaju štetne rezidue u tlu.

 

Ovaj je članak nastao u sklopu projekta „Kontrola širenja ambrozije na površinama PZ Mlade“ koji je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH.