Home Život Životna priča: Davor je rođen bez ruke, a za 3 minute uradi...

Životna priča: Davor je rođen bez ruke, a za 3 minute uradi 740 sklekova

SHARE

Davor Ćajić (22) iz Ljiga je momak čija snaga uma ostavlja bez daha. Na njegove savjete malo tko ostane imun, a ono što je on potpuno sam napravio je izvanredno.

Davor Ćajić koji je svojim snimcima osvojio društvene mreže, odlučio je da za Telegraf otkrije kako, kada je najteže, bodriti sam sebe. Punih osam godina, Davor iza zatvorenih vrata među četiri zida stvara magiju. Ništa ne bi bilo toliko čudno, kao sama činjenica da je rođen bez ruke, a za samo tri minute može da uradi 740 sklekova.

– Rodio sam se bez šake, uvijek sam bio jako nestašan i uvijek u pokretu. Od malih nogu sam bio jako hiperaktivan i imam veliku sreću da mi nije kao kod većine ljudi koji imaju isti problem, ruka takva da atrofira. Moj mišić se razvija i vjerovali ili ne, ja s mojom rukom bez šake mogu da podignem veću kilažu – počinje Davor za Telegraf.

Svoje početke u sportu nije vezivao za sklekove, već ga je ljubav prema sportu vodila na sve strane dok nije pronašao ono što ga zaista ispunjava.

– Počeo sam da treniram nogomet, hrvanje i mnoge sportove ali je ljubav prema sklekovima mnogo jača. Počeo sam da radim sklekove od prve godine srednje škole, bilo je jako teško s jednom rukom ali sam vjerovao da ja to mogu. Veliki rad i trud, doveli su me do toga da sam za tri minuta mogao da uradim 300 sklekova, dok je sada situacija drugačija, sada je taj rekord 740. Teško je, ali sam probio limite – priča mladić iz Ljiga, i dodaje:

Želio  sam da odobrim rekord na jednoj nozi i jednoj ruci, trudio sam se ali je jako teško da se održi balans, tako da sam se vratio na obične sklekove na jednoj ruci, koji također nisu naivni za izvođenje. Kada krenem da radim sklekove, ja dođem do određenog broja, i onda kao hajde još jedan ili dva, pa na kraju se pravim kao da nijedan nisam uradio i opet krenem sve ponovo.

Guinnessova knjiga rekorda mu je bila veliki cilj, ali kako Davor kaže nije mu bila potrebna reklama, već dokaz samom sebi da je uspeo.

– Ja sam se prijavljivao za knjigu rekorda, i bio sam u Beranima gdje su me dočekali jako lijepo i ophodili se prema meni tako da nemam nijednu zamjerku. Komisija me je ocijenila, i bili su jako zadovoljni, ali kompletna ta avantura mnogo košta tako da sam ostao na tome da sam sebi dokazao koliko mogu i što sam sve napravio potpuno sam u svojoj sobi – priča Ćajić.

Svaki rekord Davor pokušava da obori, te je tako došao na ideju da i posljednji za sada, u nizu savlada. A to je 155 sklekova za tri minuta.

Od samog rođenja nije imao ruku, ali kako naglašava imao je podršku svih i nikada nije bio diskriminiran, već naprotiv, bilo je totalno suprotno.

– Ja sam tako rođen i nikada nisam imao problem s tim, svi su me prihvatili i bitno je kakav ste čovjek a fizički izgled nije toliko bitan. Imam jako dobre prijatelje tako da nikada nisam imao osjećaj kao da sam drugačiji. Mogao sam da stavim protezu, ali ne želim od sebe da pravim invalida. Da budem iskren, možda jednog dana i to uradim kada budem imao novca, ali za sada sam super i to mi nije potrebno – kaže Davor.