Home Politika Plenković: Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika, pregovori se moraju nastaviti

Plenković: Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika, pregovori se moraju nastaviti

SHARE

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je na Twitteru odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. Istaknuo je da su ga cijelo vrijeme u tome podržavali te je naveo da te izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata.

“Upravo sam razgovarao s Draganom Čovićem i čestitao mu na izbornim rezultatima! HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH”, naveo je na Twitteru.

Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama. Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH.Poslije izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu. Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose  konstitutivnih naroda”, napisao je hrvatski premijer na Twitteru.

Podsjećamo,  visoki predstavnik je mjere nazvao “Mjere za poboljšanje funkcionalnosti Federacije BiH”.