Želite maksimalno iskoristiti struju koju plaćate? Posve razumljivo, no sigurno vam nije palo napamet da se i netom ugašena pećnica, koja se zapravo hladi nakon pečenja, može iskoristiti za nešto u kućanstvu.
Chef Mark Birchall za Guardian je objasnio za što se sve može iskoristiti ugašena pećnica dok je još topla.
U prvom redu, tu je sušenje začinskog bilja. Bilo da imate vlastiti vrt sa začinskim biljem ili ga kupujete, ako ga brzo ne iskoristimo, ono propadne. Zato peršin, ružmarin ili bosiljak možete staviti u kratko u pećnicu, pustiti da se postuši i potom ga spremiti i dulje koristiti.
Posušiti možete i rajčice koje kasnije možete koristiti za razna jela. Prepolovite ih, posolite i malo nauljite, te stavite u protvan i ostavite u toploj pećnici. Ovako sušene rajčice odličan su dodatak raznim jelima.
Ista je stvar i s kruhom. Ako imate ostatke starog kruha, narežite ga na kockice, pustite da se posuši u pećnici, a potom ga možete koristiti kao krutone za juhe ili salate, ali ga možete i smrviti valjkom i koristiti kao mrvice za pohanje.
Topla pećnica također je dovoljna za pečenje orašastih plodova ili sjemenki. Tako će biti ukusniji u pripremi jela.
Ponekad možda imate želju za toplim pecivom, a ugašena pećnica može i tu poslužiti. Bilo koji recept za tijesto može poslužiti, ali je trik u tome da ga stavite u debelu, dobro izoliranu posudu. Primjerice aluminijski protvan ne zadržava dovoljno dobro toplinu. Podijelite tijesto na manje komade i ostavite u pećnici pola sata.
Profesionalni kuhar savjetuje ovaj način i za grijanje tanjura ako imate goste i želite da posluženo jelo ostane što dulje toplo.
Također, kad već palite pećnicu, chef savjetuje da pečete više jela odjednom. To posebno možete iskoristiti ako imate nekoliko vatrostalnih posuda pa tako možete pripremiti ručak za nekoliko dana unaprijed, prenosi N1.hr.