Home Društvo U Muzeju najboljih i najistaknutijih guslara iz pet država i dvojica Gruđana

U Muzeju najboljih i najistaknutijih guslara iz pet država i dvojica Gruđana

SHARE

Mjesna zajednica Župa u Nikšiću (Crna Gora) bogatija je za još jedan kulturni dom koji će privlačiti turiste i ljubitelje gusala.

Proslavljeni crnogorski i župski narodni guslar Milan Filipović prije nekoliko godina odlučio je početi s gradnjom Muzeja gusala i etno instrumenata u selu Jugovići u Župi pored Nikšića.

Ovaj događaj jako je bitan za gusle, guslare, izvornu baštinu, očuvanje, zaštitu gusala i epske poezije. U Muzeju se nalaze, prema ocjenama struke koja je radila postavku, imena najboljih i najistaknutijih guslara iz pet država: Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Crne Gore i Albanije.

Pored velikih imena iz svijeta guslarstva u Muzeju se nalaze imena trojice istaknutih Hrvata: pok. Ivana Čaljkušića iz Imotskog, te legendarnog guslara Željka Šimića i mladog i na daleko poznatog guslara Jure Miloša iz Gruda.

Imam veliku čast da se moje ime našlo pored svih ovih velikih guslara, kao i naših hrvatskih velikana pokojnoga Ivana Čaljkušića iz sela Opanci u općini Lovreć pored grada Imotskog i jednog i jedinog, među Hrvatima najboljega, Željka Šimića iz sela Alagovac pored općine Gruda. Kako kažu iz organizacijskog odbora, birali su tri guslara i to starije, malo manje starije i novije generacije. Hvala domaćinima na ukazanoj časti i pozivu na otvorenju do sada jedinog i jedinstvenog Muzeja ovakve vrste. Osim naših svjetlopisa sa životopisima se nalaze naše gusle, diple i zvučni zapisi koje je darovala “Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti Davorija” iz Gruda i moja malenkost, kazao je za Grude Online Jure Miloš.