Home Društvo Hercegovačkim gradovima zamirisalo pečeno kestenje, provjerili smo cijene

Hercegovačkim gradovima zamirisalo pečeno kestenje, provjerili smo cijene

SHARE
Kada dođu malo hladnije večeri i kraći dani, shodno tradiciji u kontinentu, na šetnicama gradova u Hercegovini osjeti se miris pečenih kestenja.

Građani Širokog Brijega, Čapljine i Mostara su navikli da u listopadu, prilikom večernje šetnje, mogu kupiti pečene kestenje i uživati u ovom zaštitnom znaku jeseni.

Specifičan miris prženog kestena ‘štipa’ nosnice, a građani u redu čekaju za novu porciju.

Razlika u cijeni ovisi od grada do grada. Primjerice, u Širokom Brijegu kilo kestenja košta 15 maraka, dok ćete za istu količinu u Mostaru platiti 16 KM, a u Čapljini 12 KM. 

Kako ističu prodavači, imaju stalne mušterije koje se vraćaju iz godine u godinu.

Moram vam priznati da prodaja kestenja u Širokom Brijegu ide odlično. Iznenađujuće je ali svake godine posao ide sve bolje i bolje i moram priznati da sam jako zadovoljan. Sve više mladih dolazi ovdje na šetnici kod mene i traži kestenje, siguran sam da vide po portalima pa onda navrate, ističe prodavač iz Širokog Brijega za Jabuka.tv.

I ove godine u Mostaru, preko puta Stare kirurgije kupce mirisom privlači najljepši plod jeseni.

Pitomi kesten je onaj koji jedemo, dok je divlji kesten poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Jako je važno istaknuti kako su kesteni po nutritivnom sastavu odličan izvor elemenata, minerala koji su nam potrebni u malim količinama.

Kestenja koja se peku u Čapljini dolaze iz Buturović Polja.

Ja sam već dugi niz godina ovdje. Jasno je svima da se od ovog ne možeš obogatit, ali možeš neku dnevnicu izvući. Nakon posla dođem na šetnicu, nekako mi je postala i navika da izađem, upoznam ljude, porazgovaram s njima, a oni uživaju u kestenjima, kazao je prodavač u Čapljini za Jabuka.tv.