Home Politika Izetbegović tvrdi da nema diskriminacije Hrvata u FBiH

Izetbegović tvrdi da nema diskriminacije Hrvata u FBiH

SHARE
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon nedjeljnje sjednice Predsjedništva te stranke, naveo da je SDA unatoč agresivnim medijsko-propagandnim napadima i neprincipijalnim udruživanjima političkih oponenata, ostvarila jedan od najboljih ikada postignutih izbornih rezultata.

SDA je uvjerljivi pobjednik izbora i imat će najviše mandata u parlamentima na svim razinama vlasti. Zadržan je, a u pojedinim županijama popravljen rezultat iz 2018. godine, što je izuzetan uspjeh u okolnostima koje su proizvedene pandemijom, ekonomskom krizom i konstantnim blokadama, rekao je Izetbegović.

Kazao je da je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH išla isključivo u korist HDZ-u. Izetbegović je naglasio da je HDZ odlukom visokog predstavnika postao nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na razinama FBiH i BiH.

Visoki predstavnik istovremeno ignorira desetljećima prisutne diskriminacije u entitetu Republika Srpska, dok nam brojevi ukazuju da diskriminacije hrvatskog naroda u FBiH nema, jer oni tamo imaju pozicije i funkcije, čak i više nego im pripada po Ustavu. U Republici Srpskoj je s druge strane evidentna diskriminacija hrvatskog i bošnjačkog naroda, kazao je predsjednik SDA.

Kako je kazao, od Schmidta se traži da ne preskače probleme, nego da ih sustavno rješava.

Potrebna su identična rješenja u Domu naroda FBiH i Vijeću naroda RS, kao i kod izbora predsjednika entiteta, jer bošnjački i hrvatski narodi u tom entitetu polako prestaju biti politički faktori, kazao je Izetbegović i pozvao OHR da eliminira diskriminatorska rješenja u RS, gdje se kroz Vijeće naroda RS-a mogu izgubiti mehanizmi vitalnog nacionalnog interesa.

Dodaje da je opasno mijenjati etnički raspored funkcija u FBiH, a iz toga izuzeti funkcije u RS.

Nametnutim rješenjima je rečeno da premijer i predsjednik FBiH ne mogu biti iz istog naroda, dok u RS to mogu biti dva Srbina, napomenuo je.

Dodao je da OHR treba osigurati implementaciju elektronskog glasovanja kako bi se spriječile krađe, jer bez toga ne može biti fer i poštenih izbora u Bosni i Hercegovini.