Home Društvo U Zmijavcima, nećete vjerovati, otkriven spomenik žabi

U Zmijavcima, nećete vjerovati, otkriven spomenik žabi

SHARE

Otkrivaju se mnogi spomenici diljem svijeta u spomen, u čast, u slavu, u sjećanje na poznate ljude, njihovih djela, otkrivaju se u čast pobjeda, nekih posebnih događaja.

Spomenici čuvaju spomen na nešto veliko i lijepo što je bilo od koristi nekom narodu, nekoj državi, gradu, nekom mjestu.

Imoćani su pak jedinstveni po tom pitanju.

Oni će ubrzo imati veliki spomenik automobilu mercedesu koji je bio statusni simbol mnogih imotskih gastarbajtera, ali i spomen na odlazak, pravi egzodus tisuće Imoćana na rad u Njemačku.

A evo sada, točnije u nedjelju u Zmijavcima, mjestu poznatom po gostoljubljivim ljudima, otkriven je spomenik žabi. Pravoj žabi, iz Imotskog polja, uz rijeku Vrljiku, onoj iz jaruge, neke poljske baruštine, piše Slobodna Dalmacija.

I to kakav spomenik, od imotskog živca kamena, klesan rukama majstora klesara, težak više od 2500 kilogram.

Mi smo to učinili našoj žabi, onoj iz Imotskog polja iz baruština i pritoka naše Vrljike. I ne stidimo se, već ponosimo time.

Ta ista žaba othranila je uz blitvu i rašćiku generacije naših predaka, bijaše to sirotinjska, ali ukusna hrana, koja je danas vrhunska delikatesa i koja se na žalost sve rijeđe služi na izbirljivim gurmanskim solovima, kažu Imoćani.