Home Politika Krišto u Širokom dobila gotovo 100% glasova, HDZ BiH prvi od države...

Krišto u Širokom dobila gotovo 100% glasova, HDZ BiH prvi od države do županije

SHARE
Široki Brijeg, grad na zapadu Hercegovine te jedno od važnih ekonomskih i kulturnih središta ovoga dijela Bosne i Hercegovine, na proteklim je općim izborima, kako pokazuju preliminarni rezultati, uglavnom dao potporu HDZ-u BiH i strankama Hrvatskog narodnog sabora, počevši od županijske pa do državne razine vlasti, piše Večernji list BiH.
Razine vlasti
Za izbore je bilo registrirano 23.565 birača, dok je na osnovi podataka za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, a za koji su prebrojeni svi glasovi, na izbore izišlo 13.869 građana, odnosno 58,85%, što je pak natprosječan postotak u odnosu na podatke s državne razine. Krenimo od Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Uvidom u podatke s obrađenih 97,37% biračkih mjesta, građani Širokog Brijega su apsolutnom većinom dali potporu kandidatkinji HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Borjani Krišto u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a postotak potpore koji prelazi 99 posto pokazuje plebiscitarnu potporu kandidatkinji uz koju su stale sve hrvatske stranke. Za Krišto je, a u skladu s već navedenim postotkom obrađenih biračkih mjesta, glasovala 13.461 osoba, odnosno 99,15 posto stanovnika ovoga grada. Željko Komšić dobio je pak 52 glasa, a slijede Denis Bećirović s 45, Mirsad Hadžikadić s deset te Bakir Izetbegović s 9 glasova. Širokobriježani su na listiću za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mogli birati među 23 politička subjekta i ukupno 75 kandidata, a podaci nakon obrađenih 97,37% biračkih mjesta pokazuju kako je uvjerljivo najveći broj glasova dobio HDZ BiH i nekoliko stranaka HNS-a – 11.212, što je 84,21 posto od ukupnog broja glasova. Na drugom mjestu nalaze se HDZ 1990. i HNP, koji su osvojili 1248 glasova, čime su prešli prag, dok treće mjesto drži HRS s dobivenih 795 glasova ili 5,97 posto. Idući na listi je SBB s 11 glasova, a slijedi niz stranaka koje su osvojile od jedan do 8 glasova, dok za sedam stranaka nitko nije glasovao. Na listama za Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine građani su mogli birati među šest političkih subjekata i 24 kandidata, a i na ovoj razini sličan je izborni rezultat. Prvo mjesto drže HDZ i stranke HNS-a s osvojenim 10.871 glasom ili 81,14 posto. Na drugom mjestu ponovno je HDZ 1990. koji je dobio 1645 glasova, a slijede HRS s 806, Liberalna stranka s 37, SDP s 34 te BPS s pet glasova.
Županijska vlast
U utrci za Županijsku skupštinu sudjelovalo je ukupno deset političkih subjekata, odnosno 138 kandidata, a pritom je većinsku potporu dobila lista HDZ-a BiH i stranaka HNS-a koju je podržalo 7314 građana Širokog Brijega. Drugi po razini potpore je HDZ 1990. s 2282 glasa, dok se na trećem mjestu nalazi HSP dr. Ante Starčević s dobivena 1434 glasa. Prag su još prešli HRS s 1352 glasa te HSP BiH sa 685 glasova. Ovakav rasplet pokazuje kako će vlast u županiji HDZ BiH moći formirati samostalno jer ima natpolovičnu većinu u novom sazivu Županijske skupštine. Zapadnohercegovačka županija, uz Posavsku, jedna je od županija u kojoj će HDZ-u BiH to biti moguće s obzirom na natpolovične većine u skupštinama, a kada je riječ o drugim većinski hrvatskim, kao i mješovitim županijama, HDZ Bosne i Hercegovine bit će dio vlasti u još najmanje tri, a moguće i četiri.