Home Zdravlje Oprez! Znakovi koji ukazuju da pijete previše kave

Oprez! Znakovi koji ukazuju da pijete previše kave

SHARE
Koliko je kave previše? Začudo, tijekom tjedna možete popiti puno kave. Zapravo se preporučuje da se ne prelazi brojku od 28 šalica kave tjedno, što je četiri šalice kave dnevno. Međutim, pijenje više kave od toga toga može uzrokovati negativne učinke na nečije zdravlje – pa i na životni vijek osobe.
Jedna studija koja je procjenjivala 40.000 odraslih osoba otkrila je da ispijanje više od prosječne četiri šalice kave dnevno uzrokuje ružne nuspojave na njihovim tijelima.
Nedavna studija Europskog kardiološkog društva otkrila je da je najoptimalnija brojka dvije do tri šalice dnevno. Osim toga, primijećeno je da sve vrste kave – mljevena, instant i kava bez kofeina – imaju pozitivne učinke koji vam mogu produljiti život. Ako ste jedna od onih osoba koje konzumiraju više od preporučene količine dnevno ili volite piti slatke kave s mlijekom iz lokalnog kafića, možda bi bilo pametno procijeniti ružne nuspojave koje se pojavljuju kad popijete previše kave.
Iako malo kofeina može uzrokovati manji rizik od smrti prema AARP-u, previše ispijenog kofeina može izazvati negativne nuspojave na zdravlje, piše portal Eat This, Not That. Te nuspojave podrazumijevaju glavobolje, tremu, poteškoće sa spavanjem i kao što smo već spomenuli, ubrzan rad srca.
Ovo su nuspojave koje možete očekivati ​​ako pijete previše kave, prema istraživanju.
1. Osjećate anksioznost
Tipična šalica kave sadrži 95 miligrama kofeina. Dakle, ako biste popili više od četiri šalice kave, unijeli biste oko 500 miligrama kofeina dnevno. Jedna studija koju je proveo Journal of Psychopharmacology izvještava da veliko konzumiranje kofeina na ovoj razini može uzrokovati visoku razinu stresa, tjeskobe, pa čak i depresije. Studija kaže da se konzumacija više od 1000 miligrama kofeina tjedno čak pokazala kao prediktor visoke anksioznosti. Dok su tjeskoba i stres dobre stvari o kojima treba razgovarati s medicinskim stručnjakom — posebno u pogledu vašeg mentalnog zdravlja, također je važno procijeniti svoj unos kofeina s timom stručnjakom i razgovarati o boljim navikama s kofeinom u budućnosti.
2. Ne spavate dobro
Redovito konzumiranje kave može uzrokovati probleme s vašim normalnim obrascima spavanja, osobito ako popodne uživate u šalici kave. Jedno je istraživanje ocjenjivalo 197 srednjoškolaca, mješoviti broj korisnika s umjerenim unosom kofeina prijavio je ranojutarnje buđenje i dnevnu pospanost u usporedbi s grupom koja je pila manje količine kofeina. Iako postoji mnogo zdravstvenih dobrobiti redovitog ispijanja kave, svođenje dnevnog unosa kave na minimum — i to ujutro — može vam pomoći u kvalitetnom spavanju noću.
3. Otkucaji vašeg srca se ubrzavaju
Iako je jedna kontrolirana studija pokazala da ispijanje 100 miligrama kofeina između svakih sat do pet sati nije uzrokovalo ubrzanje otkucaja srca, ispijanje značajnih količina može dovesti do promjene ritma otkucaja srca. Ali za to bi bila potrebna značajna količina kofeina.
4. Drhtite
Jeste li ikada osjetili drhtanje nakon previše šalica kave? To se zapravo može definirati kao predoziranje kofeinom, za koje Healthline navodi da može uzrokovati glavobolje, tremu, poteškoće sa spavanjem i kao što smo već spomenuli, ubrzan rad srca. Ako osjetite bilo koju od ovih ozbiljnih ružnih nuspojava, pijete previše kave, trebali biste potražiti liječničku pomoć.
5. Osjećate se umorno
Prirodno je okrenuti se kavi — ili drugim oblicima kofeina — kada se osjećate umorno. Ali jeste li znali da konzumiranje previše kofeina zapravo može imati negativan učinak? Pogotovo ako sadrži dodane šećere. U studiji koju je objavila Innovations in Clinical Neuroscience, u kojoj su sudionici dobivali određene količine kofeinskih napitaka za energiju, redovito ispijanje kofeinskih napitaka — osobito sa šećerom — uzrokovalo je mentalni umor kod sudionika. Iako je uobičajeno da kofein uzrokuje smanjenu razinu energije, najbolje je konzumiranje takvih pića tempirati za vrijeme kada planirate spavati – umjesto da se okrenete kavi da biste ostali budni jer će vam poremećen san kasnije uzrokovati još veći umor tijekom dana, stvarajući začarani krug.