Home Kultura Svečano otvoren 23. MFF: Vratili smo se u naše kino Borak

Svečano otvoren 23. MFF: Vratili smo se u naše kino Borak

SHARE
23. izdanje Mediteran Film Festivala svečano je otvoreno u utorak navečer u kinu Borak u Širokom Brijegu.

Festival je tradicionalno počeo pjesmom koju su izvelila djeca polaznici kampa Zelenkapica pod vodstvom profesora Vave.

Potom se nazočnima obratio producent i jedan od organizatora MFF-a Robert Bubalo koji ga je i službeno proglasio otvorenim.

Umjesto kina pod zvijezdama vratili smo se u naše kino Borak, digitalizirano, obnovljeno, koje doista divno izgleda, kao da smo u kultnom filmu ‘Cinema Paradiso’ Giussepea Tornatorea u kojemu strast prema filmu nadvladava sve druge ljudske porive i osjećaje, rekao je Bubalo.

Naveo je da je Festival trebao otvoriti širokobriješki glumac Goran Bogdan, no u posljednji trenutak morao je hitno otputovati.

Bubalo je istaknuo kako su organizatori MFF-a ovu godinu složili odličan program od 45 naslova, te da će uz filmove u konkurenciji prikazat i mnoštvo prvoklasnih premijera, i mnogo drugih kulturnih događaja. Dodao je kako će kroz ovih pet festivalskih dana u Širokom Brijegu boraviti filmski autori i članovi žirija doslovce iz cijelog Mediterana, pa i šire – iz Izraela, Libanona, Grčke, Španjolske, Italije, Francuske, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Ukrajine.

Robert Bubalo: ”Vratili smo se u naše kino Borak, digitalizirano, obnovljeno, koje doista divno izgleda…”

Pored filmova, MFF već desetak godina brine i za mlade te je i ovaj put dio ovog festivala i međunarodna filmska škola MFF School kroz koju srednjoškolci iz nekoliko zemalja, uz voditelje i mentore iz SAD-a, rade na izradi kratkog igranog i dokumentarnog filma.

Američko veleposlanstvo već nekoliko godina sponzorira Mediteran Film Festival koji osim što nudi raznovrstan program, ulaže i mnogo energije, entuzijazma i znanja u podizanje zanimanja mladih za filmsku industiju, rekla je Laura Haugen, ispred Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Nazočnima su se obratili i Lucy Eagleson i Tyler Gunderson, voditelji filmskih radionica koji proteklih deset godina vode filmsku školu ovog festivala.

Lucy Eagleson i Tyler Gunderson

Tradicija je ovu godinu tema filmova koje radimo u Hercegovini, kao i kultura i običaji koji su ovdje dosta snažni. Jako smo sretni i radujemo se premijeri naših filmova na zatvaranju festivala, rekla je to filmska edukatorica Lucy Eagleson i dodala kako je zahvalna što u Hercegovini ima svoju ”MFF obitelj”.

Nazočnima se u kinu Borak obratio i Denis Zubac, ispred pokrovitelja HT Eroneta, kuće koja je podrška ovom festivalu više od deset godina, te istaknuo kako kako će ova kuća ponovno nagraditi najsretnijeg glasača.

Nakon službenog dijela, festival je otvoren projekcijom dokumentaraca iz službene konkurencije Babajanja hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice i Ljetne noći izraelskog redatelja Ohada Milsteina.

Denis Zubac

Na festivalu će u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit prikazana i remek djela bh. kinematografije, dokumentarni naslovi iz programa U Fokusu, filmovi za djecu u programu MFF Fora te igrani film Divljaci Daria Lonjaka.

Festival donosi i promociju autobiografske knjige Željka Bebeka, dokumentarne filmova Princeza Pjevaj mi pjesmu.

Nakon svečane ceremonije zatvaranja i projekcije filmova nastalih na MFF School, 23. izdanje festivala zatvorit će filmska odiseja koja istražuje kreativno, duhovno i glazbeno putovanje Davida Bowiea – Moonage Daydream.

Podsjećamo, Mediteran Film Festival održava se od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF ”Grand Prix”, te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF ”Best Short”. Najbolji film birat će i publika a taj film čeka nagrada MFF ”Audience Award” .