Home Vijesti Veliko iznenađenje: EK predlaže da BiH dobije status kandidata za EU do...

Veliko iznenađenje: EK predlaže da BiH dobije status kandidata za EU do kraja godine

SHARE

U možda najvećem iznenađenju paketa izvješća o napretku zemalja zapadnog Balkana prema EU, koji je pripremljen za usvajanje danas u Bruxellesu, Europska komisija predložit će da i Bosna i Hercegovina konačno dobije status kandidata do kraja ove godine, uz ispunjenje nekoliko uvjeta.

Za BiH se otvara put do statusa kandidata za EU na sličan način na koji je Ukrajina u lipnju dobila status kandidata.  To je s jedne strane iznenađenje s obzirom da BiH nije postigla gotovo nikakav napredak u ispunjavanju 14 uvjeta koje joj je ranije Europska komisija dala u svom mišljenju o zahtjevu BiH za članstvom u EU. Ali, zapravo s druge strane nije iznenađenje ako se zna što su Hrvatska, Slovenija i još neke zemlje izborile na summitu lidera krajem lipnja. Tada je na inzistiranje premijera Andreja Plenkovića i drugih u zaključke Europskog vijeća ubačena rečenica koja kaže da je Vijeće spremno Bosni i Hercegovini odobriti status kandidata i da poziva Komisiju da bez odgode pripremi izvješće o provedbi uvjeta o “važnom skupu reformi” za BiH.

Komisija zapravo današnjim izvješćem to i čini: predlaže status kandidata za BiH ako ta zemlja ispuni uvjete, ne više nužno svih 14 koji su vrijedili prijašnjih godina, nego dovoljno važan skup uvjeta. Među njima su neke konkretne reforme u pravosuđu, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, reforme koje se tiču upravljanja granicama i sustava azila i slično. Hrvatska očekuje da dio tih reformi za dobivanje statusa kandidata bude i sveobuhvatna izmjena izbornog zakona. Nakon ovakve današnje preporuke Komisije, opet će o svemu odlučivati Vijeće EU, odnosno države članice.