Home Crna kronika Nevjerojatan obrat na sudu: Dva brata priznala ubojstvo novinarke

Nevjerojatan obrat na sudu: Dva brata priznala ubojstvo novinarke

SHARE

Dvojica braće priznala su danas ubojstvo malteške istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije 2017. godine, u nevjerojatnom obratu prvog dana njihovog suđenja.

Alfred i George Degiorgio prvo su se izjasnili da nisu krivi. No nakon dulje pauze njihovi odvjetnici rekli su da su pristali priznati krivnju u zamjenu za blažu kaznu.

Njihovo priznanje krivnje znači da su već četiri osobe priznale da su sudjelovale u ubojstvu. Peti muškarac, lokalni biznismen Yorgen Fenech, u zatvoru čeka suđenje. Tužitelji vjeruju da je on naručio ubojstvo, što on niječe.

George Degiorgio priznao je zločin u intervjuu Reutersu ranije ove godine.

Odvjetnik dvojice braće rekao je da muškarci traže pomilovanje u zamjenu za otkrivanje “svega što znamo o drugim ubojstvima, bombama i zločinima”.

Ništa od zahtjeva za pomilovanje

Nije prihvaćen njihov zahtjev za pomilovanje, a poroti od pet muškaraca i četiri žene na početku postupka je rečeno da uzmu u obzir samo ono što su čuli u sudnici.

Caruana Galizia (53) bila je poznata istraživačka novinarka na Malti. Njezino ubojstvo 16. listopada 2017. godine otvorilo je pitanje o vladavini prava u najmanjoj državi članici Europske unije.

Tužitelji su na jutarnjem ročištu rekli da su Degiorgio i još jedan supočinitelj, Vincent Muscat, prvo planirali ustrijeliti Caruanu Galiziu, ali su ipak nabavili bombu i stavili je u njezin automobil.

George Degiorgio aktivirao je bombu s jahte blizu obale Malte dok su Alfred Degiorgio i Muscat bili promatrači. Muscat se prošle godine nagodio i priznao svoju ulogu u zločinu u zamjenu za informacije te služi 15 godina zatvora.

Tajni fondovi 

Braća Degiorgio i Muscat uhićeni su u prosincu 2017. i otad su iza rešetaka. Veći dio slučaja izgrađen je oko svjedočenja i snimki telefonskih razgovora posrednika u planiranju ubojstva, Melvina Theuma, koji je dobio predsjedničko pomilovanje u zamjenu za informacije krajem 2019. godine.

Tvrdio je da je ubojstvo naručio Fenech, voditelj konzorcija koji je 2015. kontroverzno dobio vladin ugovor za izgradnju elektrane. Uhićen je u studenom 2019.

Caruana Galizia otkrila je tajnu tvrtku koja je navodno trebala usmjeravati sredstva u tvrtke registrirane u Panami u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike Konrada Mizzija i šefa kabineta vlade Keitha Schembrija. Nema dokaza o nezakonitom prijenosu novca.

Reutersova istraga nakon njezine smrti utvrdila je da tvrtka pripada Fenechu.

Uhićenje Fenecha dovelo je do ostavke Schembrija i premijera Josepha Muscata. Obojica negiraju bilo kakvu umiješanost u ubojstvo novinarke i nisu procesuirani.

Peta godišnjica ubojstva Daphne Caruane Galizije obilježit će se na skupu u nedjelju na kojemu će se obratiti predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.