Home Vijesti Evo gdje najčešće putuju mladi iz BiH

Evo gdje najčešće putuju mladi iz BiH

SHARE

Mladi iz BiH najčešće posjećuju Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Tursku te Crnu Goru, pokazalo je istraživanje o položaju i potrebama mladih u Srednjobosanskoj županiji, piše Večernji list BiH.

Manje od polovine putovalo

Najčešći razlog njihova putovanja je turizam, ali i posjet rodbini. Na inicijativu zastupnice u Skupštini Srednjobosanske županije, Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta BiH proveo je istraživanje o položaju i potrebama mladih.

Ovo je ujedno prvo sveobuhvatno istraživanje koje je Institut proveo u ovoj županiji kada je riječ o položaju i potrebama mladih. Prikupljanje podataka provedeno je u listopadu prošle godine, korištenjem standardiziranog upitnika koji Institut za razvoj mladih KULT koristi za istraživanje položaja i potreba mladih na različitim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. Kada je riječ o putovanjima u inozemstvo, manje od polovine (45,5%) mladih izjavljuje da je putovalo u inozemstvo u posljednje dvije godine. Istodobno, manje od polovine (49%) mladih izjavljuje da nije putovalo, a jedan od razloga svakako je bila i pandemija COVID-19 i ograničenja država za ulazak i turističke posjete.

– Unatoč pandemiji COVID-19 i ograničenjima donesenim u svrhu suzbijanja širenja virusa tijekom 2020. i 2021. godine, mladi izjavljuju da su najviše posjećivali Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Tursku te Crnu Goru, a najistaknutiji razlozi putovanja su turizam i posjet rodbini – stoji u rezultatima istraživanja. Postotak mladih koji su imali priliku putovati u druge gradove unutar BiH u referentnih godinu dana iznosi 83,6%. Od broja mladih koji su u posljednjih dvanaest mjeseci od početka istraživanja putovali u druge gradove unutar BiH, najviše ih je putovalo u Mostar, Sarajevo, Zenicu, Travnik, Jajce, Vitez. Kada je riječ o ekskurzijama unutar entiteta, putovalo je 22,2 posto mladih sudionika ovog istraživanja. Zatim, 19,9% mladih iz Srednjobosanske županije sudjelovalo je u ekskurzijama u inozemstvu, isti postotak je iskazan kada su u pitanju volonterski i drugi kampovi.

Organizirana putovanja

– Kada se radi o organiziranim putovanjima, mladi u SBŽ bili su uključeni u studentske razmjene (4%), ljetne škole (7,6%), volonterske kampove (19,9%), škole u prirodi (8,1%), studijska putovanja (10,4%), ekskurzije unutar entiteta (22,2%), ekskurzije u drugi entitet (15,7%) i ekskurzije u inozemstvo (19,9%) – navodi se u rezultatima ovog istraživanja. Prema rezultatima analize, više od polovine (51,2%) mladih svjedočilo je napuštanju zemlje članova njihove uže obitelji u posljednjih sedam godina. Oko 78% mladih tvrdi da je u posljednjih sedam godina član iz njihove šire obitelji napustio državu, dok je više od 86% mladih svjedočilo odlasku nekoga iz susjedstva. Anketari, također mladi, tijekom ovog istraživanja o položaju i potrebama mladih anketirali su 604 mlade osobe s područja SBŽ-a u svim općinama.

Ispitanici su birani metodom slučajnog uzorka, u dobi između 15 i 30 godina. Broj ispitanika i metoda slučajnog uzorka osigurava reprezentativnost uzorka. Ispitanici, u dobi od 15 do 30 godina, birani su metodom slučajnog uzorka, što znači da je svaka mlada osoba s teritorija SBŽ-as imala podjednaku vjerojatnost da bude dio ispitanih.