Home Politika Čović: Do kraja godine očekujemo kandidacijski status u EU

Čović: Do kraja godine očekujemo kandidacijski status u EU

SHARE

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će se vlast u BiH uspostaviti do prosinca te najavio dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, što bi trebalo biti poticaj za provedbu reformi koje bi omogućile da BiH dobije kandidacijski status za članstvo u EU do kraja godine.

U roku od 30 dana treba uspostaviti vlast. Ne da bismo podijeli fotelje, nego dobili partnere koji će s nama usuglasiti program za sljedeće četiri godine, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice čelništva najsnažnije hrvatske stranke HDZ-a BiH.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) koje provodi izbore trebalo bi početkom studenog proglasiti rezultate općih izbora u zemlji održanih 2. listopada. No ta institucija još nije zbrojila rezultate izbora za sve razine vlasti te se ponovno broje listići s izbora za predsjednika Republike Srpske.

Čović je potvrdio kako je već razgovarao s predstavnicima drugih hrvatskih stranaka te dužnosnicima bošnjačkih i srpskih stranaka. Naveo je kako ima dojam da partnerske stranke iz druga dva naroda razumiju zahtjeve Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji se odnose na promjenu Izbornog zakona i ustava zemlje kako bi se otklonile mogućnosti nastavka preglasavanja Hrvata.

Čelnik HDZ-a BiH kazao je kako je očekivao da visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izmijeni Izborni zakon kako bi se spriječilo ponovno nametanje hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH.

Najavio je kako će dužnosnici stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora prednjačiti u provedbi reformi vezanih za europski i put zemlje prema NATO-u.

S naše strane sve ono što treba prilagodit ćemo europskim standardima. Sve što od nas Bruxelles zatraži. Tu nema dvojbi, rekao je.

Najavio je dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen sljedećeg tjedna u BiH, što je ocijenio ohrabrenjem kako bi BiH dobila kandidacijski status u ovoj godini.