Home Zanimljivosti Bitno im i mišljenje djeda i bake: Evo koji roditelj ima najveći...

Bitno im i mišljenje djeda i bake: Evo koji roditelj ima najveći utjecaj na odluke mladih u BiH

SHARE

Mladi u Bosni i Hercegovini pridaju važnost vrijednostima koje njeguju njihovi roditelji, pa preko polovice želi da odgaja svoju djecu na skoro isti način kako su to činili njihovi očevi i majke.

Ovo je pokazala Studija o mladima BiH, prema kojoj 16 posto to želi učiniti na identičan način, dok nešto manje od petine to želi da radi drugačije.

– Značajna pitanja, poput izbora zanimanja, bračnog partnera, mjesta stanovanja, načina odgajanja djece – pitanja su koja se razmatraju unutar obitelji. Ipak, 87,6 posto mladih se izjašnjava da odluke donosi samostalno – kaže za Srpskainfo profesor demografije Stevo Pašalić, komentirajući rezultate spomenute studije.

Ali, zbog nedostatka vještina koje im trebaju kako bi donijeli racionalne odluke, mladi, ipak, očekuju podršku roditelja.

– Njih 55,3 posto  kaže da roditelji sudjeluju u važnim životnim odlukama, s tim da prednjače odgovori onih koji se još školuju i žive s roditeljima. Na važne životne odluke najveći utjecaj imaju majke,  (70,8 posto ), a da je tradicionalni autoritet oca u BiH obiteljima oslabljen, govori to da svega 62,4 posto njih izjavljuje da otac ima utjecaj na njihove bitne životne odluke – ističe profesor Pašalić.

Mladi koji navode da najčešće odluke donose bez utjecaja roditelja, češće su oni iznad 23 godine i završili su školovanje.

– Da je obitelj izuzetno važan dio identiteta mladih, govori da im je u bitnim životnim odlukama, osim roditeljskog, bitno mišljenje braće, 11,4 posto, sestara, 12,8, ali i djeda, 3,1 i bake, 4,9 posto – kaže Pašalić.