Home Crna kronika BiH: Oskvrnuto spomen obilježje braniteljima HVO-a i srušen jarbol s hrvatskom zastavom

BiH: Oskvrnuto spomen obilježje braniteljima HVO-a i srušen jarbol s hrvatskom zastavom

SHARE

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su protekloga vikenda spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u središnjoj Bosni čime se nastavlja niz sličnih incidenata kojima su meta hrvatska obilježja u Bosni i Hercegovini.

Na lokaciji Pješčari između Travnika i Viteza srušen je jarbol s hrvatskom zastavom koja je otuđena i razbijen postament na kojemu se pale svijeće za poginule hrvatske branitelje u Domovinskome ratu u Bosni i Hercegovini.

Pješčara je tijekom rata bila važna utvrda postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane koju pripadnici bošnjačke Armije BiH nisu uspjeli osvojiti tijekom više napada.

U slučaju da se to dogodilo Lašvanska dolina, koja je bila u okruženju, bila bi presječena na dva dijela i bilo bi je nemoguće obraniti.

U posljednje vrijeme učestali su napadi na nacionalna i vjerska obilježja Hrvata u BiH. Slični incidenti zabilježeni su na području Tuzle, Tešnja, Vareša, Kaknja, Busovače, Jablanice.

Prošloga tjedna je vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije zatražila zabranu isticanja zastava Hrvata na javnom prostoru novotravničke općine.