Home Svijet Novi prometni znak na njemačkim cestama: Ako ga se ne pridržavate možete...

Novi prometni znak na njemačkim cestama: Ako ga se ne pridržavate možete dobiti kaznu od 70 eura

SHARE

Novi prometni znak nedavno je postavljen na njemačke ceste. Vozači koji se ne pridržavaju pravila na kojeg upozorava prometni znak mogli bi platiti kaznu od 70 eura i dobiti jedan kazneni bod.

Prema Zakonu o cestovnom prometu (StVO) službeni naziv znaka je “Zabrana pretjecanja vozila na jednom traku za sva motorna vozila i motocikle s bočnom prikolicom”.

Iza ovog pomalo zbunjujućeg opisa novog prometnog znaka zapravo stoji vrlo jednostavno pravilo. Od stupanja na snagu “znaka 277.1” automobili i kamioni više ne smiju pretjecati bicikle, mopede i motocikle.

Osim kamiona i automobila, motocikli s bočnom prikolicom također se ubrajaju u vozila koja ne smiju pretjecati dvokotače bilo koje vrste.

Prije svega, zabrana pretjecanja ima za cilj zaštititi vozila na jednom traku od opasnosti prilikom pretjecanja, kad god to lokalni uvjeti zahtijevaju. Na primjer, novi prometni znak postavljen je prvenstveno na mjesta gdje je izražena opasnost od pretjecanja, nizbrdice i uzbrdice ili općenito zbunjujuće prometne situacije.

Svakome tko se ogluši o “prometni znak 277.1” prijeti kazna od 70 eura. Osim opasnosti od novčane kazne, nepoštivanje novog prometnog znaka može se kazniti bodom kod prometne službe u Flensburgu.

Novim izdanjem Propisa o cestovnom prometu ukinuti su i novouvedeni neki prometni znakovi. Cilj je bio promet učiniti bitno sigurnijim. To je bila i namjera Saveznog suda pravde koji je pojasnio tko i kada ima pravo prolaska. Do sada je to bilo nejasno u određenim situacijama, ali sada postoji novo pravilo prednosti koje bi se vozači trebali pridržavati.

Ono na što bi vozači također trebali obratiti pozornost je prednost prolaska i promjena guma.

Također je u interesu sigurnosti na cestama pravodobna promjena guma, ako predugo zadržite ljetne gume i ne zamijenite ih zimskim, riskirate kaznu. I u ovom slučaju moguć je bod u Flensburgu ako se ne poštuje pravilo.