Home Kultura Udruga Vrba predstavila radove svojih članova mostarskoj publici

Udruga Vrba predstavila radove svojih članova mostarskoj publici

SHARE

Udruga Vrba predstavila se večeras mostarskoj publici u Galeriji kraljice Katarine Kosače izložbom 11 suvremenih autora iz Mostara, Ljubuškog, Širokog Brijega i Zagreba kroz medije slikarstva, kiparstva, kolaža i videa.

”Svi smo akademski umjetnici i svatko ima svoj umjetnički jezik, a možemo reći da kod nas prevladava pozitivan duh i želja za stvaralaštvom. Pored svega toga, jedna zajednička nit svima je kvaliteta i kontinuitet u radu” – rekao je akademski slikar Tomislav Zovko. Kako kaže, ono što ih međusobno povezuje je jednaka želja za djelovanjem, promjenama i pozitivnom pridonošenju specifičnoj, ali i široj društvenoj zajednici. ”Djela nam obilježava raznolik kolorit koji proizlazi iz nas samih, a posebno pokušavamo biti pozitivni u današnjem negativnom svijetu, kako bi prikazali umjetnost u najpozitivnijem svjetlu te da poručimo kako nije sve crno i sivo” – kazao je Zovko.

Udruga Vrba postoji dvije godine i okuplja 17 članova, od čega 12 autora mlađe i srednje generacije, sličnih umjetničkih tendencija i ambicija, neovisno o razlikama među pojedinim likovnim rukopisima. ”Djelujemo kao skupina umjetnika iz Hercegovina, a ono što nas povezuje je isti cilj, iako imamo različite stilove izražavanja, a to je da djelujemo, stvaramo i jedni drugima pomažemo u promociji umjetnosti” – ističe akademski slikar Željko Koren.

Izlagači koji su se predstavili na ovoj skupnoj izložbi su: Željko Koren, Dario Pehar, Mateja Galić, Tomislav Zovko, Ivona Skočilić , Anja Marić, Jure Paponja, Tomislav Sopta, Boris Orenčuk, Tamara Herceg i Ana Zadro. Ciljevi udruge su definirani kao pridonošenje razvoju društvene i kulturne aktivnosti, umjetnosti, turizma, očuvanje kulturne baštine te jačanje kapaciteta putem edukacija, međunarodne suradnje, partnerstava kao i njegovanje i unaprjeđivanje kulturnog nasljeđa i očuvanje identiteta.