Home Novosti Napustio je bogati bankarski svijet u Švicarskoj i došao pomagati bh. školstvu

Napustio je bogati bankarski svijet u Švicarskoj i došao pomagati bh. školstvu

SHARE
Podcast “Imam ideju” portala Bljesak.info u ovom je izdanju ugostio gospodina Svena Dominkovića, mladog čovjeka koji je umjesto karijere u bankarskom svijetu bogate Švicarske birao dolazak u BiH, s ciljem da pruži podršku mladim ljudima na području izbora zanimanja i lakšeg pronalaska posla. Naravno, nije to ni lako ni jednostavno, ali gospodin Dominković bio je spreman raditi na duge staze, a u ovome trenutku osjeća veliko zadovoljstvo zbog činjenice da su projekti njegova tima dali prve dobre rezultate.
“Prije nego sam došao u BiH, živio sam i školovao se u Njemačkoj gdje sam rođen, a potom otišao raditi u Švicarsku. Ono što me navelo da dođem u BiH vuče svoje korijene od velike poplave 2014., kad sam s kolegama volonterima iz švicarske dijaspore pomagao pogođenim područjima. Tada sam vidio da postoji potreba sa se pomogne BiH, a kod mene je postojala želja, zato sam 2017. napustio bankarstvo, napisao projekta vezan za obrazovanje, privučemo sredstva i nakon što sam okupio dobar tim, krenuli smo u posao”, govori o samim počecima. U razgovoru se naš gost detaljnije dotiče navedenog projekta kojeg je financirala švicarska nevladina udruga Helvetas, govori o svojim impresijama i oduševljenjem Bosnom i Hercegovinom, napose Hercegovinom, gdje se i nastanio. Nakon što je realiziran projekt pod nazivom “Moja budućnost”, ostao je i dalje u BiH, dobivši povjerenje Regional Challenge Funda, kao regionalni koordinator za BiH i Crnu Goru.
“Fond raspolaže zavidnim financijskim sredstvima, trenutno između 20 i 30 miliona eura, a obuhvata šest zemalja iz regije. Novac je namijenjen za opremanje srednjih škola i fakulteta, javnih i privatnih, a mogu dobiti sredstva između 150.000 i 600.000 eura”, napominje Dominković.
Kaže kako su škole s područja Hercegovine u prva dva raspisana kruga za dodjelu sredstava bile manje aktivne, ali da se šansa može iskoristiti i u trećem krugu, kojeg predviđa za prvo tromjesečje iduće godine. Pojasnio je u razgovoru koji su kriteriji i načini za dobivanje navedenih iznosa za opremanje škola i fakulteta. U podcastu također govorimo i o sustavu dualnog obrazovanja, s naglaskom na Njemačku i Švicarsku, ali i o nekim općim temama koje se odnose na mlađu generaciju, kao što su odabira zanimanja, pristup izgradnji vlastite karijere i slično.
Naš gost je jedan od, ipak, rijetkih ljudi koji se pokrenuo u ‘suprotnom smjeru’ – mladi iz naših krajeva uglavnom odlaze, a gospodin Dominković se uputio u zemlju svoga porijekla kako bi realizirao projekte koje mogu biti od opće koristi.