Home Život Jelena Skoko:“Nasilje nije ono što vas određuje“

Jelena Skoko:“Nasilje nije ono što vas određuje“

SHARE

Jelena Skoko mlada je Širokobriježanka, magistrica hrvatskog jezika i književnosti te filozofije, prije deset dana objavljena je njena druga pjesma „Biram“ koja je nastala u suradnji sa Zavodom za odgoj i obrazovanje Široki Brijeg, a govori o vršnjačkom nasilju. Jelena je vježbenica u Zavodu za odgoj i obrazovanje, vodi Školu gitare „Glazbena kutija“ u Širokom Brijegu te pjeva na vjenčanjima i drugim svečanostima.

PIŠE: ZORICA ĆAVAR

„Do suradnje sa Zavodom za odgoj i obrazovanje došlo je na način da sam ravnateljici Zavoda i svojim kolegama predložila da zajednički s Glazbenom kutijom, mojom školom gitare, skupa odradimo ovaj projekt. Oni su to objeručke prihvatili jer su prepoznali važnost govorenja o ovoj temi, vršnjaškom nasilju, kao i važnost toga da iza takvog projekta stoji institucija koja može djelovati i intervenirati kada to bude potrebno“, izjavila je autorica Jelena Skoko.

Jelena je počela pjevati u ranom djetinjstvu tako što je koristila improvizirani mikrofon te zadirkivala ukućane. Njezina prava ljubav prema pjevanju razvila se u srednjoj školi upisom na Framu. Tada je napisala svoje prve pjesme koje je slala na procjenu svojoj instruktorici gitare koja joj je pomogla otkriti da ima sluha i ritma, i da uživa kada pjeva i sklada pjesme. Jelena je sama napisala tekst pjesme jer je bila inspirirana pričama djece iz svoje škole, koji su joj često govorili o problemima vršnjačkog nasilja u svojoj školi, a budući da je i sama isto prošla željela je učiniti nešto što će ostaviti traga i pomoći onima koji nasilje prolaze, na isti način na koji je glazba njoj pomogla da pobijedi svoje traume.

Pjesma „Biram“ nastala je davno ali je Jelena nije uspjela završiti u jednom pokušaju te joj je Bog pomogao tako da je razgovarala s kolegicom Anom Čerkez čije su riječi ostavile na nju snažan dojam, njezino životno iskustvo i mudrosti bile inspiracija da tekst pjesme bude takav kakav je.

„Ova pjesma je prvenstveno duhovnog karaktera, a u njoj pjevam o hrabrosti svih onih koji su doživjeli neke gubitke, traume, nasilje, da se iz toga izdignu- da izaberu bolje za sebe i one s kojima žive, a to je jedino moguće ako svoj pogled usmjere prema Bogu, koji je izvor nade, oprosta i ljubavi“, objasnila je Skoko.

Jelena je objasnila kako je došlo do otvorenja njezine Škole gitare: „Oduvijek sam znala da želim učiti djecu, ali nisam znala da će to biti u polju glazbe. To je jedan sasvim spontan razvoj događaja koji se zbio nakon što sam završila fakultet. Prijateljica me zamolila da podučavam njezinu kćerku i ona je zatim dolazila nekoliko mjeseci u moj dom na sate. S vremenom sam shvatila da jako volim podučavati gitaru, pa sam pokrenula grupnu nastavu. I evo, od jedne djevojčice koja je dolazila na sate gitare u moju sobu, danas nakon 4 godine imamo opremljenu školu i stotinu polaznika Škole gitare „Glazbena kutija“.

Jelena u planu ima cijeli album duhovne glazbe na kojem radi već nekoliko godina . Njega privodi kraju, na njemu će se naći i neke dosad neobjavljene skladbe koji je njezin sljedeći korak u stvaralaštvu.

2-2022-10-29-16-41-21-IMG-20220629-WA0020.jpg
Jelena planira niz novih projekata

Mladim ljudima koju su bili ili su žrtve vršnjačkog nasilja Jelena poručuje:“Nikad ne izgubiti nadu. Nasilje nije ono što vas određuje. Vi niste izabrali da budete zlostavljani, ali možete izabrati da se na vama prekine krug. Možete prestati šutjeti, možete dignuti glas. Jer kad vi dignete glas, potaknut ćete druge da ustanu u borbu i zaštitu- vas samih a i drugih. Na plakatu
koji se pojavljuje u spotu, djeca su napisala:“Tvoj je život tvoja pjesme“, a ja bih samo nadodala da vaš život može biti prekrasna pjesma ako zatražite pomoć odraslih i počnete se zauzimati za sebe. Postoji rješenje!“.

Jelena radi dva posla te joj radni dan traje 13 sati, ali ipak ima slobodnog vremena. Dobrom organizacijom vremena uspijeva pronaći vrijeme za prijatelje i druženje, a tako i za svoje hobije. Voli planinariti, trenirati i putovati na mjesta na kojima nije bila te za sada sve uspijeva uspješno uskladiti.