Home Zdravlje Kod osnovaca u Mostaru deformiteti kralježnice i stopala sve češći, problem i...

Kod osnovaca u Mostaru deformiteti kralježnice i stopala sve češći, problem i pretilost, anomalije vilice…

SHARE
U Informaciji o obavljenim sistematskim zdratvstvenim pregledima učenika osnovnih škola Grada Mostara su naglašeni deformiteti kralježničkog stupa, stopala i lošeg držanja tijela. Sistematski pregledi u osnovnim školama pokazali su da od ukupnog broja učenika 77,6 posto nema tjelesne deformacije, 16,1 posto ima deformitet kralježnice, 32,8 posto učenika ima deformitet stopala, a 19,8 posto učenika ima nepravilno držanje. Ovi podaci nalaze se u informaciji o zdravstvenom stanju učenika koja će se naći pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostara. Strukturalne deformacije kralježnice ima 572 djece, a najviše ih ima dijagnoze kifoze i skolioze. Velik je broj i djece kod kojih je izmjeren šećer u krvi, čak 1677.
Neaktivnost djece
Doktorica Sanja Đurasović, jedna od troje liječnika koji su u mostarskom Domu zdravlja zaduženi za obavljanje sistematskih pregleda kod djece ističe dugogodišnji problem nepravilnog držanja. ”Skolioza i kifoza su deformiteti kralježnice koje uočavamo i šaljemo ortopedu, poslije ide dijagnostička obrada u zavisnosti od oštećenja i deformiteta, a za nepravilno držanje mi dajemo savjet djeci kako bi se spriječili neki veći deformiteti. Ono što je nama zapalo za oči je da djeca sve manje treniraju, pogotovo djeca u područnim školama”, istaknula je Đurasović navodeći da je sve više djece s lošim držanjem. ”Godinama ukazujem na takvo nešto kada se priča u intervjuima treba se djeci omogućiti blizina tih terena, da se grad pobrine o sportskim terenima. Ono što je dobro je gradski prijevoz, jer sada je puno bolji i ima češćih linija što omogućava djeci da putuju i vraćaju ses treninga, tako da ne treba tražiti izgovore. Nepravilno držanje i neaktivnost su zaista veliki problemi i treba na njih ukazati”, podvukla je dr. Đurasović. Razlog nepravilnog držanja pored nekretanja mogu biti i mobiteli i računala. ”Nevježbanje neizlazak i netreniranje su najveći problemi. Jer kada ograničimo djeci internet i telefone, kada izađu van, onda će se njihovo držanje i popraviti jer vani sigurno neće sjediti i bavit će se nekom aktivnosti”, smatra ova liječnica.
Dodaje da su zabrinjavajuća i ravna stopala kod djece, koja su isto tako posljedica neaktivnosti djece. Dodaje da djeca ne hodaju bosa, ne igraju se, a ovim tempom pitanje je samo što nam slijedi.
Pravilna ishrana
Adisa Šehović glavna sestra Doma zdravlja Stari grad, u kojem su se također radili sistematski pregledi, primijećene su deformacije kralježnice. ”Zabilježeno je dosta deformacija kralježnice, glavni uzrok je zasigurno nepravilno sjedenje djece, teški ruksaci ali i neobavljanje fizičke aktivnosti. Djeca su nam jako neaktivna i prvi savjet roditeljima je ‘pokrenite djecu’. Treba ih uključiti u aktivnosti, uzeti mobitele, jer s mobitelima sjede napola ležeći, tako da i to uzrokuje dosta skolioze i deformitete kralježnice. Ali stvarno su im teški ruksaci i djeca su opterećena”, kazala je Šehović navodeći da treba istaknuti i pravilnu ishranu kod djece, jer su u statistikama zabilježili i velik broj pretile djece. ”Trebalo bi i ukloniti aparate iz škola, ili eventualno staviti u njih voće ili prirodne sokove”, dodala je.
Anomalije vilice
Uočenje i velik broj anomalija vilice i karijesa pa je tako karijes zabilježen kod 1112 djece, dok je anomalija vilice zabilježena kod 593 djece. ”Djecu upućejmo dalje ortodontima na preglede i sve više će trebati čini mi se fiksinh, a ne mobilnih deformiteta, zašto su nastali ne mogu se izjasniti”, kazala je dr. Đurasović komentirajući ove brojke.
Anomalija spolovila zabilježena je kod 30 djece. Na daljnje preglede kod specijalista upućenje značajan broj djece. ”Sistematskim liječničkim pregledom učenika mogu se otkriti zdravstveni poremećaji, poremećaji u razvoju svakog organskog sustava kod djece, tako da se oni na vrijeme prepoznaju, jer ih je tada puno lakše izliječiti, a Grad Mostar, vođena ovim nalazom, odlučuje ih financirati i provoditi svake školske godine”, navodi se u informaciji. U 2022. godini, od planiranih 3.994 učenika, sistematski pregledi obavljeni su za 3.544 učenika osnovnih škola Grada Mostara, što je ukupno 88,7 posto ciljne učeničke populacije Grada Mostara. Ugovorom o provođenju sistematskih zdravstvenih pregleda učenika I, III, V i VII razreda osnovnih škola u Gradu Mostaru predviđen je pregled ukupno 3.994 učenika. Od toga LOT 1 1.834 učenika i LOT 2 2.160 učenika. Stalni izvođači sistematskih pregleda su za LOT 1 Dom zdravlja Mostar, a za LOT 2 Dom zdravlja Stari Grad Mostar. Sistematski zdravstveni pregledi učenika provode se u zdravstvenim ustanovama (područnim ambulantama) u sjedištu škole zbog racionalne i učinkovite organizacije. Ukupne financijske obveze proizašle iz provedbe dosadašnjih sistematskih pregleda učenika iznose 101.130,00 KM i u cijelosti su plaćene iz Proračuna Grada Mostara za 2022. godinu.