Home Zdravlje Rak debelog crijeva sve je češći kod mlađih osoba, liječnici pozivaju na...

Rak debelog crijeva sve je češći kod mlađih osoba, liječnici pozivaju na preglede

SHARE

Rak debelog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj, druga po smrtnosti. Odaziv na preventivna testiranja četiri je puta manji od ciljanog. Ipak, u liječenju te bolesti hrvatski liječnici postižu odlične rezultate.

U osječkom KBC-u usavršili su laparoskopsku metodu operiranja raka debelog crijeva, manje invazivnu za bolesnike, a osposobljavaju i kirurge iz inozemstva.

Zloćudni tumor debelog crijeva osječki liječnici već neko vrijeme ne operiraju klasičnim rezom. Operacija sondama jednako je učinkovita, ali znatno lakša za pacijenta.

– Imaju manje bolova nakon operacije, ti bolesnici kraće ostaju u bolnici, brže se vraćaju svojim kućama i ono što je vani bitno, to je taj konačni cost benefit, a to je da se ti bolesnici vraćaju vrlo brzo svojim slobodnim i radnim aktivnostima, rekao je voditelj Zavoda za abdominalnu kirurgiju KBC-a Osijek dr.sc. Borna Kovačić dr.med.

Za pacijenta jednostavnija, laparoskopska operacija za kirurge je složenija od klasične.

– Duže vremena treba kirurgu da nauči na adekvatan način operirati, naglasio je voditelj Zavoda za abdominalnu kirurgiju KBC-a Osijek.

Zahvaljujući ustrajnoj edukaciji, osječki kirurzi već redovito osposobljavaju specijalizante, ali i iskusne kolege specijaliste iz drugih bolnica.

– Imali smo zadnju grupu iz Sarajeva, iz njihovog kliničkog centra, koji već rade laparaskopiju, a koji su došli ovdje usavršiti laparaskopiju, odnosno laparoskopsku kirurgiju debelog crijeva, istaknuo je zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek doc.dr.sc. Krunoslav Šego dr.med.

Unatoč vrhunskim postignućima u liječenju, od raka debelog crijeva umire oko dvije trećine oboljelih. Bilo bi ih mnogo manje da je je odaziv na preventivne testove omogućene nacionalnim programom ranog otkrivanja raka – veći.

Trenutačno se na jednostavan i besplatan test odazove samo petina pozvanih.

– Preživljenje u najranijoj fazi ide i devedeset, 95 posto, dakle nikad nije sto posto, međutim u kasnijim fazama taj postotak znatno pada i nažalost, zato imamo tako loše rezultate u preživljenju kod karcinoma debelog crijeva, poručio je voditelj Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek doc.dr.sc. Ilijan Tomaš dr.med.

Iako ova bolest češće zahvaća starije, liječnici rak debelog crijeva sve više otkrivaju i u mlađih pacijenata, pa i njima savjetuju preventivno testiranje kod obiteljskih liječnika.