Home Svijet Putujete u Njemačku? Morate se pridržavati ovih pravila, inače prijete kazne

Putujete u Njemačku? Morate se pridržavati ovih pravila, inače prijete kazne

SHARE

Ljeto ili zima – prometna pravila vrijede tijekom cijele godine. Ipak, postoje neka pravila kojih bi se vozači trebali pridržavati, posebno po hladnoći, ledu i snijegu.

Svaki vozač treba znati da ako vozite s ljetnim gumama po zaleđenim cestama riskirate velike nevolje. Ali koji su točni propisi za zimske gume? A koja su još pravila posebno važna zimi? U Njemačkoj se primjenjuje situacijska obveza zimskih guma. U zimskim uvjetima, zimske gume moraju biti postavljene na automobil – tj. kada je mraz i led, snijeg, bljuzgavica i poledica. Tada su zabranjene ljetne gume. Ako padne snijeg oko travnja, tada su zimske gume neophodne. A ako je u prosincu suho, onda nisu potrebne.

Ipak, čak i na temperaturama od plus 7 stupnjeva zimske su gume znatno bolje i sigurnije od ljetnih. Uhvate li vas s ljetnim gumama po zimskom vremenu, morate platiti 60 eura. Postoji i prekršajni bod u Flensburgu. Ako ometate druge (npr. jer se auto pokvario u prometu), kazna se povećava na 80 eura. Ako su drugi sudionici u prometu ugroženi, plaća se 100 eura. Vlasnik vozila također dobiva prekršajni bod i plaća kaznu od 75 eura. Preduvjet je da vlasnik i vozač nisu identični. Također postoje problemi s osiguranjem automobila. Grebanje malog prozorčića u ledenom oknu nije dovoljno. Umjesto toga, svi prozori moraju biti očišćeni od leda i snijega na velikoj površini kako se ne bi ometao pogled.

Ovo se također odnosi na prednja svjetla, pokazivače i stražnja svjetla. Tko se toga ne bude pridržavao, mora računati s kaznom od 10 eura. Za snijegom zatrpanu tablicu platit ćete još pet eura. Ako su prozori čisti, posao još nije gotov: trebali biste također ukloniti snijeg s krova i haube. Inače može odletjeti s krova tijekom vožnje i blokirati pogled na vozača iza. Ili tijekom manevra kočenja, masa snijega padne na vaše vlastito vjetrobransko staklo. U svakom slučaju, to može dovesti do opasne situacije. Stoga je kazna od 25 eura ako snijeg ne očistite temeljito.

Situacija kada vani vozač struže po staklima, a unutra je ostavio motor upaljen da se vozilo zagrije je također zabranjeno. Naime, stvara nepotrebnu buku i zagađuje okoliš. Tko bude uhvaćen u tome plaća i do 80 eura kazne. Dnevna svjetla nisu dovoljna po magli, kiši ili snijegu. Jer obično svijetle samo prednja svjetla, ali ne i stražnja. To otežava vozačima iza vas da vas vide. Zato pri slaboj vidljivosti morate uključiti kratka svjetla. Ako to zaboravite, van grada plaćate 60 eura, i prekršajni bod u Flensburgu.

U gradu je kazna 25 eura. Stari automobili, motocikli, mobilne kućice: obično su na cesti samo kad je lijepo vrijeme – i stoga često imaju sezonske registarske pločice. Ova registarska oznaka vrijedi samo određeno vrijeme koje odredi vlasnik vozila. To možete vrlo lako pročitati: dva mala broja utisnuta su jedan iznad drugog na desnom rubu, na primjer 04 i 10. Ovi brojevi označuju mjesece u kojima registarska oznaka vrijedi – u ovom slučaju od travnja do listopada. Izvan tog razdoblja osiguranje se obustavlja. Vozilo se tada ne smije voziti u javnosti – niti parkirati. U protivnom postoji opasnost od novčane kazne od 50 do 40 eura. A u slučaju nezgode, posljedice su još neugodnije, prenosi Fenix Magazin.