Home Vijesti U Grudama počela edukacija koja će se provoditi u školama u ŽZH

U Grudama počela edukacija koja će se provoditi u školama u ŽZH

SHARE
U organizaciji Uprave civilne zaštite ŽZH započela je edukacija učenika osnovnih škola iz područja zaštite i spašavanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Edukacija učenika i zaposlenika održana je u Osnovnoj školi Ruđera Boškovića u Grudama.

Edukacija učenika i zaposlenika osnovnih škola se provodi u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2022. godinu. Tema edukacije je: „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“.

U provedbi edukacije osim zaposlenika Uprave civilne zaštite ŽZH sudjelovali su volonteri Crvenog križa Općine Grude, pripadnici Gorske službe spašavanja Grude, Javne vatrogasne postrojbe Grude, Policijske uprave Grude i zaposlenici Doma zdravlja Grude uz stručnu pomoć djelatnika tvrtke „Tehnozaštita“ d. o. o. iz Mostara u provođenju evakuacije učenika i zaposlenika škole.

U prvoj dijelu edukacije provedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i zaposlenika škole. Simuliran je nastanak požara u kuhinji, domar je pokušavao ugasiti požar, ali nakon što nije uspio, pozvao je vatrogasce, te zadužio drugog domara da o požaru obavijesti nastavno osoblje po učionicama na katu, te da aktivira školsko zvono.

Istovremeno domar zadužuje prisutnog nastavnika da o požaru obavijesti nastavno osoblje u učionicama u prizemlju. Aktiviranjem školskog zvona uslijedio je početak evakuacije iz škole. Pripadnici Gorske službe spašavanja provjerili su jeli netko ostao u učionicama, te iste izvode na sigurno.

Volonteri Crvenog križa na evakuacijskom mjestu pružaju pomoć unesrećenom. Djelatnici Doma zdravlja su prevezli unesrećenog na daljnje postupanje. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije.

Na evakuacijskom mjestu učitelji i nastavnici obavljaju prozivku i kontroliraju broj učenika iz svog razreda.

U drugom dijelu edukacije ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke Drago Martinović je pozdravio učenike i zaposlenike škole i pripadnike žurnih službi i istaknuo važnost provođenja edukacije iz područja zaštite i spašavanja s posebnim naglaskom na vježbu evakuacije. Predstavio je letak o ponašanju u slušaju pojave prirodnih i drugih nesreća i isti je podijeljen učenicima i zaposlenicima škole. Potom je prikazan promotivni 11-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i o ponašanju u slučaju pojave istih.

Više od dvije godine iz poznatog razloga pandemije koronavirusa nismo provodili edukacije, obuke i osposobljavanja iz područja zaštite i spašavanja. Uistinu me raduje da smo ponovno u školama i da smo kao što se moglo vidjeti uspješno proveli edukaciju, odnosno evakuaciju i spašavanje učenika i zaposlenika škole nakon što je simulirano izbijanje požara u školi. Ispunili smo glavni cilj edukacije, a to je da smo ukazali na važnost pravodobne reakcije u slučaju pojave požara, evakuacijom i spašavanjem učenika i zaposlenika škole na čelu s ravnateljicom koji su nam pomogli u provedbi vježbe evakuacije, rekao je između ostalog nakon provedene edukacije ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke Drago Martinović.

Ravnateljica škole Lucija Mikulić zahvalila je svima koji su sudjelovali u provedbi edukacije u sklopu koje je provedena i vježba evakuacije i organizatoru Upravi civilne zaštite ŽZH.