Home Lifestyle Ćupter, nekad glavna kućna slastica, sve popularniji

Ćupter, nekad glavna kućna slastica, sve popularniji

SHARE

Na četvrtom Sajmu ćuptera u Tepčićima kod Čitluka svoju verziju te slastice, koja se spravlja ukuhavanjem soka grožđa, predstavilo je 30 natjecatelja, a najboljim je ocijenjen ćupter Jadranke Šaravanje.

Drugo mjesto osvojila je Bernarda Primorac, a treće Nada Škegro. Sajam za cilj ima izložbeni i prodajni karakter, a ovogodišnji je bio i ocjenjivački. Počeo je prije četiri godine pod sloganom “Tradicija na stolu – u ustima slast” i biva sadržajno sve bogatiji.

Ovogodišnji sajam otvorio je Tomislav Martinović, predsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH i zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a.

Mario Doko, predsjednik Društva “Sv. Ante” Ploče-Tepčići, koje je i organizator sajma, istaknuo je važnu ulogu izlagača i zahvalio članovima društva te podupirateljima sajma kojemu je cilj sačuvati od zaborava i izumiranja jedan djelić bogate kulturne baštine.

– U ove četiri godine uspjeli smo okupiti značajan broj onih koji prave/proizvode ćupter. Taj broj je u stalnom porastu. Ove godine imali smo izlagače i iz Hrvatske. Cilj nam je da sajam postane uistinu značajan i prepoznatljiv događaj u koji će biti uključen što veći broj izlagača i posjetitelja – poručili su organizatori, piše Jabuka.tv.

10Tijekom prošlosti ćupter je u svim obiteljima bio glavna slastica, a pripreman je s puno ljubavi. Bogatstvo tradicije prikazano je i kroz kulturno-zabavni program. Gost iznenađenja bio je Siniša Vuco, priopćeno je iz Općine Čitluk.