Home Politika Vlada FBiH ograničila cijenu peleta na 480 KM

Vlada FBiH ograničila cijenu peleta na 480 KM

SHARE

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najviše razine cijena za pelet. Ovom odlukom propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakiranjima.

Federalno ministarstvo trgovine predložilo je Vladi Federacije BiH donošenje ove odluke, a kao razlog za propisivanje ove mjere navedena je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i mogućeg nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne opskrbe tržišta.

U pojašnjenju je također napomenuto da su u proteklom periodu poslovne politike proizvođača i trgovaca peletom prvenstveno bile orijentirane ka izvozu, s ciljem ostvarivanja za njih maksimalnog profita, a pri tome ne vodeći dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta, kako količinski, tako i cjenovno. Ovo ministarstvo navodi da se u tom kontekstu posebno ističu trgovci koji su, zbog enormno povećane potražnje za peletom bili u izuzetno povoljnoj tržišnoj poziciji i motivirani isključivo svojim interesom, formirali nerealno i neopravdano visoke cijene.

Donošenjem ove odluke, kako je obrazloženo, također se omogućava nadilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se osigurati kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo.

Također je istaknuto da je Vlada Republike Srpske donijela Odluku o privremenoj mjeri ograničenja visine cijene peleta, koja je objavljena u Službenom glasniku RS-a 4. studenoga i stupit će na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 12.11.2022. godine.

Današnja odluka Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najviše razine cijena za pelet bit će objavljena u sutrašnjem izdanju Službenih novina Federacije BiH, i stupit će na snagu idućeg dana od dana objavljivanja, odnosno 12.11.2022. godine, što znači istog dana kao i u Republici Srpskoj, obrazložilo je Federalno ministarstvo trgovine.