Home Vijesti Hotelijeri u BiH strahuju od zime: ‘Stanje je kritično’

Hotelijeri u BiH strahuju od zime: ‘Stanje je kritično’

SHARE

Iako su proteklih mjeseci turisti masovno dolazili u Bosnu i Hercegovinu, o oporavku hotelijerstva, nakon pojave pandemije koronavirusa, u našoj zemlji još se ne može govoriti.

Hoteli i restorani su se zatvarali i u jeku turističke sezone, a vlasnike i radnike je strah onoga što sa sobom donosi zimski period. Svakodnevni troškovi života su sve veći, a na režijske troškove otpada pozamašna svota svakog mjeseca. Svako novo poskupljenje udar je i na hotelijere, piše Avaz.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH kaže da je situacija sve gora. – Pojava koronavirusa, a zatim i ova teška ekonomska situacija te poskupljenja kojima su pogođena sva domaćinstva odrazili su se na poslovanje ugostiteljsko-turističke branše. Stanje je kritično – upozorava Hadžić. Dodaje kako je izrazito mali broj onih koji dobro i solidno rade, dok je većina onih koji su na granici preživljavanja. – Navala gostiju na spavanje je nula, a vlasti se, nažalost, malo brinu. Kada je riječ o strukturi gostiju, najviše je onih koji su, da tako kažem, skromniji – kaže Hadžić. Ipak, vlasti ni ovaj put nisu iskoristile priliku pomoći hotelijerima, upozorava.  Dodatni problem s kojim se susreće ovaj sektor je nedostatak radnika, odnosno njihov odliv iz Bosne i Hercegovine .

U deficitu smo sa sobaricama, recepcionarima, konobarima… A sada svi oni koji su se odlučili ostati brinu se za vlastitu i egzistenciju svoje obitelji, a svakog dana agonija u kojoj strahuju od otkaza biva produžena.