Home Vijesti Evo koliko su poskupjele mjesečne potrebe četveročlane obitelji

Evo koliko su poskupjele mjesečne potrebe četveročlane obitelji

SHARE
Vozači, daktilografi, državni službenici i namještenici…, koji plaću primaju iz proračuna FBiH, do kraja ovog mjeseca na svojim računima mogu očekivati jednokratnu novčanu pomoć u visini od 1080 KM.

Naime, Vlada Federacije BiH je na jednoj od svojih posljednjih sjednica donijela odluku o izdvajanju sredstava u skladu s uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći, kojom definira visinu, kao i način isplate jednokratne novčane pomoći proračunskim korisnicima.

Iz proračuna FBiH izdvajaju se sredstva u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima tijela uprave i drugih organizacija koji plaću primaju preko jedinstvenog računa proračuna FBiH, isključujući izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih dužnosti i savjetnike izabranih dužnosnika i nositelja izvršnih dužnosti. Isplata će se izvršiti u skladu s uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u visini od 1080 KM po zaposleniku, a najkasnije do 30. studenoga 2022. godine, stoji, među ostalim, u odluci o izdvajanju sredstava u skladu s uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći.

Dalje se navodi kako pravo na isplatu ostvaruju zaposlenici koji su bili u radnom odnosu na dan 31. listopada 2022. godine, a Federalno ministarstvo financija zaduženo je u okviru ukupnih proračunskih sredstava za plaće osigurati i izvršiti potrebne preraspodjele u cilju realizacije odluke Vlade Federacije BiH. Podsjetimo, uredbu o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći Vlada Federacije BiH donijela je početkom srpnja, nakon čega ju je u rujnu dopunila.

Zahvaljujući uredbi isplaćene su jednokratne novčane pomoći u visini od 100 KM umirovljenicima, korisnicima prava iz braniteljsko-invalidske zaštite i osobama s invaliditetom te civilnim žrtvama rata.

Također su podijeljeni paketi pomoći osnovnih životnih namirnica primateljima stalne novčane i druge materijalne pomoći.

Uredbom je utvrđena i mogućnost da poslodavac može izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku u visini do 1080 KM do 31. prosinca 2022. godine. Ova pomoć ne smatra se plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu. Ova mogućnost naišla je na odobrenje kod većeg broja gospodarskih subjekata koji su svojim djelatnicima već isplatili jednokratnu novčanu pomoć. Dio njih tu je pomoć isplatio u punom dopuštenom iznosu, dok su drugi uplaćivali pola iznosa ili manje, sve sukladno mogućnostima odnosno poslovanju.

Kako su iz Vlade FBiH naveli prilikom njezina usvajanja, opći cilj uredbe je osiguravanje financijske i materijalne potpore radi poboljšanja materijalnog statusa najugroženijih kategorija stanovništva, a zbog značajnog rasta indeksa potrošačkih cijena.
Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za rujan ove godine iznosi 2852,37 KM. Prosječna plaća isplaćena u FBiH za srpanj ove godine iznosila je 1122 KM, prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku.

Minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, iznosi 543 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 39,34 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 17,99 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dvoje djece, od kojih je jedno srednjoškolac, a drugo osnovnoškolac.

Sindikalna potrošačka košarica za rujan 2021. godine, prema izračunu Saveza samostalnih sindikata BiH, iznosila je 2152,51 KM.

Prosječna plaća u Federaciji BiH za srpanj 2021. bila je 995 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom iznosila je 46,22 posto. Dakle, prema ovom izračunu, u samo godini dana osnovne mjesečne potrebe četveročlane obitelji u FBiH skuplje su za 699,86 KM.