Home Regija Pomama za nekretninama u Imotskom, stare kuće prodaju se po suho zlato

Pomama za nekretninama u Imotskom, stare kuće prodaju se po suho zlato

SHARE

Ovo ne pamtim, kod mene i susjeda vlada ludnica! Interesiraju se, zovu i raspituju se za stare kuće u našem kvartu.

Ne pitaju za cijenu, samo traže da je vlasništvo “jedan kroz jedan”. Koliko vidim, sve oko mene se – rasprodalo.

Upravo spomenute rečenice koje nam je kazala starija Imoćanka daju jasnu sliku jagme za nekretninama koja vlada u gradu. Još prije nepunih petnaestak godina zjapile su prazne i na pola urušene brojne stare kuće u središtu Imotskog, piše Slobodna Dalmacija.

S njih je otpadala žbuka, bile su prava opasnost za prolaznike. A njihovi vlasnici? Tko zna kamo su se svojedobno bili odselili ili su preminuli, a te nekretnine naslijedila je u pravilu brojna rodbina.

Situacija se danas okrenula doslovno na glavu. Samo u Ulici Ante Starčevića, smještenoj na zapadnom dijelu grada, u blizini Modrog jezera, te ulici Ispod volta, u samom središtu, gdje su kamene kuće desetljećima zjapile prazne i razrušene, danas je pravo gradilište.

Za razliku od prije samo desetak-petnaest godina, kada su se smještajni kapaciteti mogli nabrojiti na prste jedne ruke, danas sve one koji žele boraviti u Imotskom ili naprosto samo prespavati, na svakom kantunu dočekuju ih plave ploče s natpisom apartmani, najčešće s tri ili četiri zvjezdice.

– Nekretnine, posebno one starije gradnje ili čak urušene, u središtu grada ili bližem okruženju, traže se na veliko. No, naprosto ih nema puno. One atraktivnije su već kupljene, a neke čekaju da vlasnici srede “papirologiju” kako bi se odmah nakon toga prodale.

Takav trend nismo očekivali, bez obzira što su Imotski i cijela krajina gotovo preko noći postali prestižni dio Dalmatinske zagore kada je u pitanju turizam. Podatak da je danas u našem gradu prava lutrija pronaći stan koji se može kupiti ili unajmiti, pa čak i ako je u pitanju garsonijera, donedavno je bio nezamisliv.

O stalnom rastu cijena nekretnina dovoljno govori činjenica da su se oko blagdana Velike Gospe, četvorni metar stana u novogradnji ili obnovljenog stambenog prostora prodavao po prosječnom iznosu od 1800 do 1850 eura. Već ovih dana, dakle nakon samo tri mjeseca, nitko ne prodaje takve kvadrate ispod 2000 eura. Za usporedbu, prije pet-šest godina, četvorni metar stana koštao je oko 500 eura.

Građevinska zemljišta trenutno koštaju od 35 do 50 eura po kvadratu, naravno, ovisno o poziciji, blizini i kvaliteti infrastrukture i nizu drugih kriterija.

 Cjeloviti članak možete pročitati na portalu Slobodna Dalmacija.