Home Vijesti Otkrivanje spomenika Kati Šoljić, majci četvorice poginulih branitelja

Otkrivanje spomenika Kati Šoljić, majci četvorice poginulih branitelja

SHARE

U Vukovaru je u tijeku svečanost otkrivanja spomenika Kati Šoljić, majci četvorice poginulih branitelja i junakinji Domovinskog rata, piše HRT.

Događaj organiziraju Udruga veterana 4. gardijske brigade i Udruga branitelja “Oluja”, Podstrana.

Događaj je dio službenog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991-2022.

Spomenik će otkriti akademkinja i dragovoljac Domovinskog rata te pripadnica 4. gardijske brigade, Mirna Šitum i članovi obitelji Šoljić.

– Godine prolaze, sjećanje i patnja ostaju. Posebno kod vas koji ste izgubili svoje najmilije. Nitko ne može razumijeti i shvatiti. Lako je stajati sa strane i reći. Treba oprostiti, vratiti suživot, ali nitko ne može vratiti vaše sretne dane i vaše najmilije koji su dali sebe za ono što su Hrvati stoljećima sanjali, rekao je Borislav Lapenda, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

– Puno godina smo raspravljali o raznim stvarima u gradu, i o spomeniku Kati. S jedne strane građani kažu dosta nam je spomenika, idemo otvarati druge stvari… Vukovar je imao tu nesreću 1991. Volio bih da imamo još više spomenika i da se pišu knjige o njima, da se snime filmovi, no nažalost o njima se ne govori. Mi ne možemo biti grad s tisuću spomenika. Ovo nije samo spomenik Kati, već svim majkama koje su izgubile sinove, rekao je Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara.

U ime obitelji Šoljić obratit će se kći Kate Šoljić, Marija Šoljić Barišić.

Svehrvatski projekt je povezao niz institucija, organizacija civilnog društva, poduzetnika i pojedinaca koji su odali dužnu počast hrabroj hrvatskoj majci Kati Šoljić i njenim poginulim sinovima.