Home Vijesti Otvaranje biciklističke staze: Čitluk i Međugorje imaju nešto novo

Otvaranje biciklističke staze: Čitluk i Međugorje imaju nešto novo

SHARE

U subotu, 26.11.2022. godine u 11 sati bit će otvorena biciklistička ruta ‘Broć’ odnosno njene 1. faze – staza ‘Kraljice Mira’, a otvorenje će biti obilježeno prvom zajedničkom vožnjom, stoga iz Broćanske udruge mladih i HPD Brotnjo stiže poziv svim biciklistima i zaljubljenicima u cikloturizam i aktivnosti na otvorenom da im se pridruže te da zajedno uveličaju službeno otvorenje.

Mjesto s kojeg će započeti druženje biciklista je igralište na Ćorkovom Docu u Međugorju (Ulica fra Vandelina Vasilja), a predviđeno vrijeme okupljanja je 10:40 sati. Nakon toga slijedi polazak, te pauza u restoranu ‘Etno kuća’ u Šurmancima, odakle će se sudionici zaputiti prema cilju.

Nešto više o samom projektu biciklističke staze

Broćanska udruga mladih, njena sekcija HPD Brotnjo, prepoznala je činjenicu da je kulturno-prirodni ambijent općine Čitluk pogodan za razvoj biciklizma. U sklopu realizacije aktivnosti unutar kluba mladih ‘SILO’, između ostalog, planirana je realizacija, odnosno izgradnja biciklističke staze na području općine Čitluk.

Biciklistička ruta ‘Broć’ projekt je koji obuhvaća izgradnju, mapiranje, označavanje novih biciklističkih staza u općini Čitluk s ciljem podizanja svijesti i poticanja na rekreiranje, te obogaćivanja cikloturističke ponude.

U prvoj fazi izvedbe projekta dovršena je staza ‘Kraljice Mira’ koja se realizirala uz podršku programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koju provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM Bosnia and Herzegovina), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID Bosnia and Herzegovina).

Staza ‘Kraljice mira’ jedna je od etapa cjelokupne biciklističke rute – ‘Broć’. Dužina ove staze je 17 km, tehnički i kondicijski je lagana i prikladna za obiteljsku vožnju i druženje. Teren kojim se vozi većinski je makadam uz kratke dijelove vožnje po asfaltu. Na stazu se možete priključiti u bilo kojem dijelu s obzirom da je kružnog karaktera. Staza prolazi podnožjem Brda ukazanja, ulazi u međugorsko polje, nastavlja se vožnjom između vinograda.

Nakon prolaska kroz polje, staza nastavlja kroz šumu i prolazi pokraj nekropole stećaka. Tu staza nastavlja prema Vionici pa rimskim putem vodi do Šurmanaca i natrag do Bijakovića.

U drugoj fazi ova ruta prolazit će kroz sela ‘Gornjeg’ Brotnja (Hamzići, Ograđenici, Blatnice…), dok u trećoj fazi zvanoj ‘ruta fra Didaka Buntića’ staza će prolaziti kroz sela jugoistočne strane te općine (Paoča, Blizanci, Krehin Gradac…). Glavni cilj projekta je podizanje svijesti o značaju tjelesne aktivnosti, te briga za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja. Daljnji ciljevi su obogaćivanje cikloturističke ponude općine Čitluk, te upoznavanje kulturno-povijesne baštine broćanskog kraja.

Naravno svi sudionici ovoga događaja moraju sami osigurati bicikl, potrebne rezervne dijelove (obavezno rezervne gume) te je poželjno nositi kacigu iz sigurnosnih razloga. Kako bi sve prošlo u najboljem redu prilikom demonstracijske vožnje na samoj stazi bit će i okrijepne stanice, a o sigurnosti sudionika pobrinut će se HGSS Čitluk.

“Zamolili bi sve bicikliste koji se planiraju priključiti ovom događaju, neka nam se jave u inbox na našim društvenim mrežama, kako bi znali okviran broj sudionika radi organizacijskih stavki.

U slučaju lošeg vremena, dan otvaranja staze premjestit ćemo za sljedeću subotu, o čemu ćemo vas obavijestiti dan ranije (u petak 25.11.) na našim stranicama/društvenim mrežama”, naveli su organizatori u svom priopćenju.