Home Vijesti Sjećanje na žrtvu Borova naselja

Sjećanje na žrtvu Borova naselja

SHARE

Prigodnim programom i polaganjem vijenaca u sklopu nekadašnje tvornice Borovo Commerc odana je počast svim žrtvama u Borovu naselju.

Tamošnje skladište služilo je kao sklonište, ali i pričuvna ratna bolnica.

Na današnji dan 1991. godine ubijena je 51 osoba, a u tri mjeseca opsade Borova ukupno 176 branitelja i civila, 48 je još uvijek nestalih.

Pred slom obrane grada u tom skloništu bilo je oko 1500 Vukovaraca. Neprijatelji su ga gađali tenkovima i zapalili.

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara nastavljeni su i danas, 19. studenoga, prigodnim programima kojima se odaje počast svim žrtvama u Borovu naselju

– Na taj dan ubijena je 51 osoba, a u tromjesečnoj obrani Borova Naselja poginulo je 176 branitelja i civila. Još se uvijek traže tijela 48 nestalih. , javila je novinarka HTV-a Melita Homa.

O tome zašto je obrana Borova naselja bila toliko važna za obranu cijeloga grada govorio je vukovarski branitelj Marijofil Andrijanić.

– Bilo je jako važno. Borovo naselje se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Vukovara i primalo je napade iz Borova sela sa sjevera, sa sjeverozapada iz Trpinje, sa zapada iz Bršadina i s juga iz šume Đergaj, rekao je Andrijanić.

Prisjetio se i obrane Trpinjske ceste.

– To je bila ta ekipa, Turbo vod koje je vodio Robert Zadro i poznati Žuti mravi koje je vodio Marko Babić. Napravljeno je “groblje tenkova”. Kolega je otišao to snimiti, do tada nitko nije vjerovao da ima uništenih tenkova pa je on otišao s kamerom, ja sam ga pratio i sve smo snimili, prisjetio se Andrijanić.

FOTO:PIXSELL