Home Gospodarstvo Velika potražnja za nekretninama: Sve više stanova kupuje se gotovinom

Velika potražnja za nekretninama: Sve više stanova kupuje se gotovinom

SHARE

I dalje je velika potražnja za nekretninama u Hrvatskoj. Cijene osobito manjih stanova lete u nebo. Kupaca ima, a sve više stanova kupuju gotovinom, potvrđuju iz agencija za nekretnine. Ekonomisti razlog tomu vide u osiguranju vrijednosti novca u uvjetima inflacije što pogađa i one kojima stan uistinu treba za stanovanje.

Razni su razlozi za prodaju i kupnju nekretnina.

– Imamo psića i bilo bi zgodnije kad bi ga mogli pustiti malo u dvorište, možda nekakva kućica ili stan u zgradi gdje ima dvorište, to bi bio jedan od razloga, kaže Sandro Begman, prodavatelj stana.

Prodaju svog stana ovaj je Riječanin stoga prepustio agenciji koja u posljednje vrijeme ima sve više klijenata koji plaćaju gotovinom.

– Nekako su klijenti procijenili da je najbolje očuvati vrijednost novca na način da ulažu u nekretnine. Oni koji su to učinili prije 2-3 godine u ovom trenutku nisu samo očuvali vrijednost novca nego su i zaradili i povećali sukladno svoj kapital, kaže Melta Malnar Brajković, suvlasnica agencije za nekretnine.

Potražnja za nekretninama po realnoj tržišnoj vrijednosti u Rijeci je primjerice pet do deset puta veća od ponude.

– Čak i u onoj fazi gdje imamo samo projekt. Rijetke su one nekretnine koje imaju samo okućnicu, a sad se sve više traže nekretnine s okućnicom, kaže Sandra Pavlić, agentica za nekretnine.

– Prilikom kupoprodaje uvijek trebaju paziti na to da je nekretnina sagrađena legalno, odnosno da stan, kuća, zgrada imaju građevinsku i uporabnu dozvolu, da je sve važeće i u skladu sa zakonom, upozorava Borjana Jovanović Bengin, odvjetnica.

Cijene nekretnina posljednih godina bujaju, a ovisno o lokaciji, dostižu i više tisuća eura po četvornom metru. I dok je nekima preskupo, za neke je to ulaganje.

– Zbog iskustva iz 2008., 2009. kad su mnogi novci, fondovi, dionice, vrijednosni papiri propali. Poučeni tim iskustvom onda imaoci kapitala povlače novce iz fondova i ulažu u nekretnine što pogađa opet nekretninsko ili stambeno tržište, ljude kojima treba taj stan za živote, kaže Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar.

A onih kojima stan treba za stanovanje i ne mogu se nositi s inflacijom i promjenjivim kamatnim stopama je najviše. Oni koji kupuju radi investicije, nekretnine najčešće opet zamjenjuju za novac.