Home Svijet Rođeni blizanci koji su trideset godina bili zamrznuti kao embriji

Rođeni blizanci koji su trideset godina bili zamrznuti kao embriji

SHARE

Bračni par iz SAD, Rachel i Philip Ridgeway, dobili su 31. listopada blizance koji su trideset godina bili zamrznuti kao embriji. Naime, Lydia i Timothy Ridgeway rođeni su iz možda najduže zamrznutih embrija koji su rezultirali zdravom trudnoćom. Prije njih rekord je držala Molly Gibson, rođena 2020. iz embrija koji je bio zamrznut gotovo 27 godina, javlja CNN.

Naravno, postoji mogućnost da su se na svijetu rodila djeca iz još duže smrznutih embrija jer mnogi instituti ne vode detaljnu evidenciju o razdoblju zamrzavanja. Kada su se Rachel i Philip Ridgeway odlučili na takozvano posvajanje embrija, tražili su od centara za donacije embrije za koje je bilo teško pronaći primatelje iz bilo kojeg razloga. Naime, za njih je podizanje obitelji dio jednog većeg poziva.

“Nikada nismo odredili koliko bismo djece htjeli imati. Uvijek smo mislili da će ih biti onoliko koliko Bog želi. Kada smo čuli za usvajanje embrija, shvatili smo da je to nešto što želimo napraviti. Nismo željeli dobiti embrije koji su bili zamrznuti najduže na svijetu. Htjeli smo samo one koji su najduže čekali”, kazao je Philip, a prenosi CNN.

“To je zapravo podosta čudno. Imao sam 5 godina kada je Bog dao život Lydiji i Timothyju. Na neki način oni su naša najstarija djeca iako su najmanja”, rekao je Philip Ridgeway iz Oregona. Bračni par ima još četvero djece, u dobi od 8, 6, 3 i 2 godine. Nijedno od njih nije začeto potpomognutom oplodnjom ili uz donirane jajne stanice.

Embriji iz kojih su izrasli Lydia i Timothy napravljeni su za anonimni bračni par pomoću in vitro oplodnje. Suprug je bio u ranim 50-ima, a imali su 34-godišnju donatoricu jajnih stanica. Embriji su zamrznuti 22. travnja 1992. godine.

Stajali su gotovo tri desetljeća u spremištu s tekućim dušikom. Anonimni par ih je 2007. donirao Nacionalnom centru za donaciju embrija u Knoxvilleu kako bi ih mogao koristiti neki drugi par.