Home Novosti Policija upozorava građane BiH na prevare putem elektronske pošte, pazite na ove...

Policija upozorava građane BiH na prevare putem elektronske pošte, pazite na ove poruke

SHARE

Federalna uprava policije želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. “phishing“ kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

U konkretnom slučaju radi se o pripremnim radnjama koje nepoznati počinitelj poduzima radi počinjenja kaznenog djela “prevara“. U prethodnih nekoliko dana na veći broj adresa elektronske pošte, različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljene su lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao policijski službenik neke od policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz FUP-a.

Nepoznata osoba ili osobe se predstavljaju kao rukovoditelji policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te u poruci navode kako se primatelj poruke sumnjiči za kazneno djelo, te za isto traži izjašnjenje, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primatelja poruke, koji bi poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist spomenute nepoznate osobe. Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja razine informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računalni kriminal.