Home Novosti Nakon dugo vremena dizel pada ispod 3 KM

Nakon dugo vremena dizel pada ispod 3 KM

SHARE
Trendovi pada nafte i naftnih derivata konačno su se pozitivno odrazili i na Bosnu i Hercegovinu.

Naime, prema informacijama Klix.ba, od sutra bi cijena dizela na pumpama u Sarajevu trebala pasti ispod 3 KM po litri, prvi put nakon dužeg vremena.

Kako doznajemo, tvrtka Hifa danas se obratila resornom ministarstvu sa zahtjevom za utvrđivanje cijene dizela od 2,96 KM, što će biti prvo sniženje cijene ispod 3 KM za ovu vrstu goriva, od početka naglog poskupljenja uzrokovanog ratom u Ukrajini.

Prema saznanjima portala Klix.ba, ova cijena bi već sutra trebala biti dostupna na spomenutoj benzinskoj crpki na Dobrinji u Sarajevu.

Kako doznajemo, nastavi li se trend pada vrijednosti američkog dolara na burzovnim listama, idućih tjedana može se očekivati ​​daljnji pad cijene ovog energenta.

Podsjećamo, od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu bilježi konstantan pad. Neki od razloga su strahovi vezani uz Kinu, ali i pregovori o mogućem ograničavanju cijene ruske nafte od strane Europske unije.

Početkom ovog mjeseca, 4. studenoga, cijena nafte iz Sjevernog mora – Brent iznosila je 98,57 dolara po barelu. Trenutno se ovom naftom za prosinačke ugovore trguje za 84,60 dolara po barelu. U ponedjeljak je cijena nafte bila samo nekoliko centi iznad 80 dolara po barelu.