Home Crna kronika Produžen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubojstva: Zbog mirovine pretukao i zapalio susjedu

Produžen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubojstva: Zbog mirovine pretukao i zapalio susjedu

SHARE

Vijeće Županijskog suda u Bihaću prihvatilo je prijedlog Tužiteljstva USŽ i za naredna dva mjeseca produžilo pritvor S. Liniću, osumnjičenom da je početkom studenog pokušao ubiti susjedu Mevludu Linić iz Bosanskog Petrovca, koju je polio benzinom i zapalio, piše avaz.ba.

Utvrđen motiv

Utvrđeno je da je koristoljublje motiv te da se staricin rođak htio domoći njene mirovine. Slučaj je uznemirio cijelu Krajinu, ali i javnost u BiH i regiji.

Mevludu, koja ima 81 godinu, Linić je brutalno pretukao na pragu njene kuće, nanijevši joj više prijeloma kostiju. To mu nije bilo dovoljno pa ju je polio benzinom i zapalio. Žena je preživjela te je dugo bila na liječenju u bolnici.

Amel Linić, Mevludin sin koji inače živi u Sjedinjenim Američkim Državama, ranije je  ispričao da je osumnjičeni zapravo njihov prvi susjed.

– Ne vidim da mogu biti bilo kakvi drugi motivi osim financijskih, jer, zašto bi neko tukao ženu od 80 godina. On je njoj polomio rebra s obje strane, ruku, noge, ima povrede glave, a onda ju je polio benzinom, zbog čega ima opekotine po leđima – kazao je Linić za “Avaz”.

Zvao vatrogasce

Kako pojašnjava, osoba koja je to počinila navodno je poslije pozvala i pomoć.

– Nije on njoj direktno pomogao, nego je zvao vatrogasce, pa su je oni iznijeli vani, a onda je došla i policija. Nakon toga je, putem Instagrama, pozvao moju suprugu koja je u Chicagu, jer ja s njima nikako ne komuniciram, te rekao da je moja majka nastradala i da joj je on pomogao.

Rekao je da je čuo pucketanje i vidio da gore vrata od kuće te da je zvao vatrogasce. Moja supruga mu je zahvalila, ali onda su isplivali drugi dokazi. Policija je ispitala majku i ona je potvrdila da ju je on udario na ulaznim vratima – kazao je sin stradale Mevlude za “Avaz”.

Pritvor

Pritvor mu je produžen zbog bojazni da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo, za što se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine ili teža kazna.