Home Gospodarstvo INSPEKCIJA NE RADI POSAO KAKO TREBA: Gorivo jeftinije, mora biti i hrana!

INSPEKCIJA NE RADI POSAO KAKO TREBA: Gorivo jeftinije, mora biti i hrana!

SHARE

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su na najniži nivo u ovoj godini. Razlog je, kažu analitičari, taj što se trgovci plaše recesije.

S obzirom na to da su trgovci u proteklom periodu rast cijena pravdali visokim cijenama nafte, očekivati je da će u narednom periodu doći do lančanih pojeftinjenja, što bi dovelo do značajnog rasterećenja budžeta građana, čija je kupovna moć sve slabija.

Pad cijena goriva u BiH u startu je spriječio novi val poskupljenja brašna koji je bio najavljen za kraj ove godine.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kazao je za “Avaz”da je realno očekivati da trgovci korigiraju cijene u narednom periodu.

– Zaista se može i mora očekivati da će trgovci i isporučioci roba, posebno prehrambenih proizvoda, napraviti nove kalkulacije, imajući u vidu da je gorivo pojeftinilo, i da će intervenirati na cijenama svojih proizvoda – istakao je Pavlović.

Tržišne inspekcije, smatra, ne rade posao kako treba, odnosno poslu ne pristupaju na ozbiljan način.

– Sjetimo se situacije s brašnom, vreća od 25 kilograma je koštala manje od 20 maraka, a onda je na kraju dostigla cijenu od skoro 40 maraka. Kada je prestala panika u vezi s kupovinom zaliha, onda su spustili cijenu na 33 marke, a sada čak negdje i na 27 KM.

Hoću da kažem, mi nemamo tržišnu inspekciju koja bi pratila trgovinske kalkulacije – rekao je Pavlović.

Dodaje da se problem pojavi i onda kada neki trgovac formira cijene više od onih koje je država propisala, jer novčana kazna, a koja se nekad i ne naplati, nije sama po sebi dovoljna.

Realan razlog
– Postoji realan razlog i potreba da se cijene snize i mislim da udruženja potrošača moraju biti glasnija u tome da to zvanično i traže – kazao je Pavlović.

Odgovorni prema sebi
Kupci se trebaju ponašati odgovorno, prvenstveno prema sebi, na način da izbjegavaju kupovinu onih artikala kojima je cijena „prenapuhana“.

– Mi kao kupci treba da se ponašamo tako da izbjegnemo skupe artikle pa će oni koji su pametni napraviti korekciju cijene naniže i imati najveći promet – kazao je Zoran Pavlović.