Home Život Selo Stupe (Žabljak) proglašeno jednim od najljepših sela u BiH

Selo Stupe (Žabljak) proglašeno jednim od najljepših sela u BiH

SHARE

Četrnaest nevjerojatnih malih mjesta iz cijele BiH proglašeno je “Najljepšim selima Bosne i Hercegovine” na ceremoniji koja je održana u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb proglasila je pobjednike natjecanja u organizaciji USAID-ovog partnera – Udruge za razvoj ruralnog turizma u BiH (Alterural), a u prvoj grupi nagrađenih su:  Blagaj (Grad Mostar), Mijakovići – Bobovac (Općina Vareš),
Bratač (Općina Nevesinje), Guča Gora (Općina Travnik), Kraljeva Sutjeska (Općina Kakanj), Krupa na Vrbasu (Grad Banja Luka), Martin Brod (Grad Bihać), Ostrožac (grad Cazin), Pecka (Općina Mrkonjić Grad), Prokoško jezero (Općina Fojnica), Ravno (Općina Ravno), Stupe – Žabljak (Grad Livno), Umoljani (Općina Trnovo) i Vranci (Općina Kreševo).

– USAID sa ponosom podržava ovu inicijativu i dodjelu nagrade za najljepša sela u BiH, a 14 dobitnika ove nagrade, ne samo da će biti označeni kao vrijedne turističke destinacije koje treba posjetiti, nego će to predstavljati jedan podsticaj za brži ekonomski razvoj u lokalnim zajednicama ali i šire – navela je Chubb.

Ta sela u BiH, prema njenim riječima, sada se pridružuju jednom prestižnom klubu sela i mjesta u drugim zemljama širom svijeta za koja se pokazalo da su značajno profitirala u turističkom, ali i ekonomskom smislu.

Nagrada će, kako je dodala Chubb, doprinijeti otvaranju novih radna mjesta, novih prilika za ostvarivanje dohotka i napraviće se bolje veze koje će omogućiti čuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa BiH u lokalnoj zajednici i šire.

Izvršna direktorica Udruge Alterural Sarah Devisme je navela da je prve pobjednike natjecanja ,,Najljepša sela Bosne i Hercegovine” odabrao žiri sastavljen od stručnjaka iz oblasti arhitekture, kulturnog naslijeđa i ruralnog razvoja.