Home zabava Unatoč višim cijenama, bh. planine ove sezone “rasprodane”

Unatoč višim cijenama, bh. planine ove sezone “rasprodane”

SHARE
Nedostaje li vam svježi planinski zrak i miris tek napadalog snijega? Zvuk skija koje klize po svježem snijegu i onaj neprocjenjivi osjećaj pri prvom spustu?

Sve to možete doživjeti na bh. planinama koje spremno dočekuju navalu gostiju iz cijele države, regije, pa i europskih zemalja.

Zimski odmor

Olimpijska kraljica zimskih sportova Jahorina novu zimsku sezonu, koja je otvorena još početkom ovoga mjeseca, dočekala je kao najmoderniji ski-centar u jugoistočnom dijelu Europe.

Svi posjetitelji ovog ski-centra mogu uživati u skijanju na stazama ukupne dužine 47 km, odlično povezanima s vertikalnim transportom koji u sat vremena preveze oko 31.000 skijaša. I ove sezone svi ljubitelji skijanja imat će priliku uživati u noćnom skijanju uz jednu novinu. Naime, postojećih pet kilometara staza za noćno skijanje upotpunit će se s 3,5 kilometara osvijetljenih staza po FIS standardima, čime će se ljubitelje skijanja razveseliti s ukupno 8,5 kilometara staza za noćno uživanje.

Stalna ulaganja obrazloženje su i za nove cijene skijaških karata u sezoni 2022./2023., koje su za četvrtinu skuplje u odnosu na prethodnu. Dnevna skijaška propusnica u punoj sezoni za odrasle stoji 37 eura, a šestodnevna, koju skijaši obično kupuju ako dolaze na tjedni odmor, 159 eura.

Direktor OC Jahorina Dejan Ljevnajić ranije je rekao kako vlada ogromno zanimanje za ovu bh. planinu te da je sezona “rasprodana”.

I obližnja Bjelašnica također nudi značajne smještajne kapacitete, no nešto skromniji izbor staza ukupne dužine od 14,3 kilometra, od čega je nešto manje od 10 kilometara s oznakom crne odnosno crvene boje, uključujući i olimpijski spust. Dnevna skijaška karta u punoj sezoni može se kupiti po cijeni od približno 21,50 eura, dok šestodnevna skijaška propusnica stoji približno 112 eura.

I Vlašić, najposjećenija destinacija u SBŽ-u, spremno čeka otvorenje zimske turističke sezone. Završne pripreme su u tijeku. Zimska sezona na ovoj planini, kao i svake godine, otvara se tradicionalnom manifestacijom “Šankanje”, koja će biti 16. prosinca.

Imamo malo više od deset kilometara uređenih staza koje su spremne što se nas tiče. Spremni smo, očistili smo, pokupili kamenje, spremili našu opremu za umjetno osnježivanje te čekamo prvi minus da počnemo s radom, ističe zaposlenik tvrtke Vlašić Ski Adnan Kalušić za BHRT.

Prema podacima bukinga, ali i riječima ugostitelja, za Novu godinu ovdje nema slobodnog kreveta, a i za Šankanje su kapaciteti gotovo popunjeni. Najčešći gosti ipak su iz dijaspore, kao i susjedne Hrvatske. Ističu i kako su cijene rasle, ali ne drastično.

Na Vlašiću imate jako veliki broj privatnih vikendica u kojim može noćiti po 10 osoba za po 20 KM. Naravno, tu su i hoteli s 5, 4 ili 3 zvjezdice. Vlašić je destinacija za svačiji džep, ističe Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBŽ-a, za navedeni medij.

Za sve ljubitelje zimskih radosti lijepe vijesti stižu s Čajuše. Naime, skijaše na Čajuši očekuje više od 13 kilometara uređenih skijaških staza s 5 ski-liftova. Za sve koji to ne znaju, a ovih zimskih dana namjeravaju do ovoga skijališta, kažimo kako cijene ski-karata iznose 5 KM za jednu vožnju, 39 KM je cjelodnevna karta za odrasle, dok su poludnevne karte (od 13 sati) 27,5 KM. Za djecu do 14 godina dnevna karta je 27 KM, a poludnevna 22 KM.

I Park prirode Blidinje, turističko-zdravstvena oaza, iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, posebice u zimskim mjesecima, kada počne skijaška sezona. Smještajni kapaciteti, kao i ski-lift spremni su za novu zimsku sezonu. Dolaskom snijega očekuju se i prvi skijaši.

Zima fest

I ove godine održat će se veliki zimski parti “Blidinje zima Fest”. Zajamčena i provjerena vrhunska zabava odvijat će se u velikom šatorskom objektu pored skijališta u Parku prirode Blidinje s bogato uređenim interijerom, osiguranim grijanjem te vrhunskom produkcijom i ugostiteljskom ponudom.

Festival će službeno početi 30. prosinca i trajat će do 1. siječnja, a posjetitelji će imati prigodu uživati u izvedbama regionalnih zvijezda.

Za koju god planinu se ljubitelji zimskih radosti odluče pokajati se sigurno neće s obzirom na to da će ih na svakoj dočekati bogat zabavni program kao i bogata gastronomska ponuda.