Home Novosti Inspektori zabranili punjenje i povukli sa tržišta vode proizvođača iz Gračanice i...

Inspektori zabranili punjenje i povukli sa tržišta vode proizvođača iz Gračanice i Sarajeva

SHARE

Zbog utvrđenih nepravilnosti zabranjena je daljnje proizvodnja i punjenje vode proizvođača GAKOM d.o.o. Gračanica, a izvorska voda Bistrica proizvođača GEMEX d.o.o. Sarajevo ne posjeduje rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda, te se povlači iz prometa, naveli su u zjedničkom priopćenju iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine povodom pojačanog inspekcijskog nadzora koji su proveli na tržištu.

Iz proizvođača GAKOM su se ovim povodom oglasili te utvrdili da je njihova voda prošla sve izvještaje i analize koje su zakonski potrebne.

Dvije agencije u svom priopćenju navode da su pri kontroli pojedinih županijskih inspekcija za pojedinačne vode čiji su uzorci analiziranih serija tijekom monitoringa bili neispravni, a koje su u trenutku vršenja inspekcijskog nadzora zatečene u prometu, proizvođači dostavili izvještaje ispitivanjȃ koja su vršena tijekom redovne samokontrole. Svi dostavljeni izvještaji su u pogledu mikrobiološke ispravnosti odgovarali parametrima za vodu, shodno odredbama Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, naveli su u priopćenju.

Zatim su spomenuli i koje nepravilnosti su zatekli na terenu:

–U izvještaju nadležne županijske inspekcije Tuzlanske županije zaključeno je da je punionici vode tvrtke GAKOM d.o.o. Gračanica, zbog utvrđenih nepravilnosti izrečena upravna mjera – zabrana daljnje proizvodnje i punjenja vode i distribucije zatečenih količina vode „Prirodna negazirana voda Ledena“ (2.436 komada različitih pakovanja vode), do pribavljanja rješenja nadležnog organa. Subjekt u poslovanju s hranom ne posjeduje rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda, koje je nužno za stavljanje navedene vode na tržište.

Iz tvrtke GAKOM reagirali su na ovu informaciju te su naveli da je njihova voda prošla sve izvještaje i analize koje su zakonski potrebne.

– Naše poduzeće ima ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanske županije i Zavodom za javno zdravstvo FBIH o kontroli na mikrobiološku- fizičko kemijsku ispravnost proizvoda, kazali su iz GAKOM-a i kao dokaz dostavili analizu urađenu na dan 16.12.2022 godine.

U priopćanju dvije agencije navodi se da je informacijom županijskog inspektora za hranu Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevo, Agencija za sigurnost hrane BiH je 19.12.2022. godine informirana da je na tržištu Sarajevske županije u prometu zatečena flaširana prirodna izvorska voda Bistrica, proizvođača GEMEX d.o.o. Sarajevo, koja ne posjeduje rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda, nužno za stavljanje navedene vode na tržište. Rješenjem postupajućeg inspektora izrečena je upravna mjera privremene zabrane stavljanja proizvoda na tržište, povlačenje iz prometa i obavještavanje svih kupaca o razlogu povlačenja. Subjekt u poslovanju s hranom podnio je Agenciji Zahtjev za priznavanje prirodne izvorske vode;

U inspekcijskim nadzorima su utvrđene i manje nepravilnosti iz oblasti sanitarne inspekcije, zbog čega su postupajući županijski sanitarni inspektori poduzeli zakonom propisane mjere s ciljem otklanjanja uočenih nedostataka, također se dodaje u priopćenju.