Home Vijesti Katolici slave svog prvomučenika svetog Stjepana

Katolici slave svog prvomučenika svetog Stjepana

SHARE
Blagdan je svetog Stjepana Prvomučenika.

Drugoga dana Božića, 26. prosinca, Katolička crkva prisjeća se svog prvomučenika sv. Stjepana. ”Stipandan” je državni blagdan u BiH i mnogim drugim zemljama. To je ujedno dan kad počinje blagoslov obitelji.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Njegovo ime na grčkom jeziku znači “kruna”, “vijenac”.

On je oko 36. godine nakon Krista otvoreno propovijedao Isusov nauk i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika, zbog čega je bio osuđen i usmrćen kamenovanjem.

00Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!” Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru.

Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci i kamenom, znakom “oruđa” kojim je ubijen, u drugoj.

Prema običajima, na današnji se dan ide u posjet rodbini, susjedima i prijateljima, a mnogi roditelji s djecom odlaze u crkvu gledati jaslice.