Home Vijesti Pravila u BiH: Iako se više i ne sjećate prometnog prekršaja, morate...

Pravila u BiH: Iako se više i ne sjećate prometnog prekršaja, morate platiti kaznu i ‘penale’

SHARE

Nerijetko se događaju situacije da vlasnici vozila prilikom njihove registracije otkriju kako imaju neku neplaćenu kaznu za prometni prekršaj, piše Večernji list BiH.

Podaci i obrada

Pokušavaju se prisjetiti kada i gdje ih je “uhvatio radar”, je li prekršajni nalog ikada stigao na njihovu adresu ili su jednostavno zaboravili platiti kaznu. Bez obzira na to sjetili se ili ne, primorani su platiti puni iznos kazne i “penale” kako bi registrirali svog ljubimca na četiri kotača.

Ima i onih koje “plava omotnica” iznenadi mjesecima nakon počinjenog prekršaja, kao što je to slučaj kod jednog vlasnika automobila..

– Na adresu mi je stigla obavijest o počinjenom prekršaju, odnosno da me je prošle godine zabilježio radar pri prekoračenju brzine. Više se i ne sjećam jesam li se kretao uopće tom cestom, a još manje jesam li vozio iznad ograničenja.

Pitam se nakon koliko mi vremena od počinjenog prekršaja uopće može stići kazna, postoji li u tom slučaju zastara – kazao je. Odgovor na to pitanje potražili smo u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije. – Kod nas obrada podataka s radara ide prilično brzo, otprilike za mjesec dana – kazao nam je glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić.

Prema njegovim riječima, zakonski rok za slanje obavijesti je godinu dana. Apsolutna zastara u ovom slučaju iznosi dvije godine. Na policiji je, među ostalim, da utvrdi tko je počinio taj prekršaj, to jest je li vlasnik automobila ili netko drugi bio za upravljačem vozila kada ga je “uhvatio radar”. Krene se od vlasnika vozila. Ako se, primjerice, utvrdi da on nije bio za upravljačem vozila kada je počinjen prekršaj, onda se utvrđuje tko je počinitelj i to ponekad iziskuje vrijeme.

Puni iznos i pristojba

Naš uređaj (kamera) evidentira prekršaj i prenosi ga na server. To otvaraju službenici koji obrađuju prekršaje. Vlasnika vozila obavještava se da pošalje podatke tko je njime upravljao. Prekršajni nalog koji je u obradi, dok se prikupljaju ove informacije, ne ide u službene evidencije sve dok ne postane konačno izvršan. Podsjetimo, ako kazna bude plaćena u roku od osam dana, tada se plaća samo pola iznosa. Ako je prekršajni nalog postao konačan zbog propuštanja, ovlašteno tijelo koje je izdalo prekršajni nalog odredit će dodatnu pristojbu za naplatu u iznosu od 20 KM.

U praksi se događa da prekršajni nalog, koji se preporučenom poštom uručuje na adresu osobe koja je određena u registru prebivališta i boravišta, a koju vodi Glavni centar za obradu podataka u BiH ili na registriranu adresu sjedišta pravnog subjekta, bude vraćen ovlaštenom tijelu. On se vraća uz napomenu dostavljača “osoba nepoznata na adresi”, “osoba se odselila s adrese”, “osoba obaviještena, a nije preuzela pošiljku”, “osoba odbila prijam pošiljke” i slično, nakon čega, u skladu s odredbama Zakona o prekršajima FBiH, taj prekršajni nalog postaje konačan i izvršan.