Home Vijesti U Međugorju Božić dočekalo četiri tisuće stranih hodočasnika, 2023. očekuju dva milijuna...

U Međugorju Božić dočekalo četiri tisuće stranih hodočasnika, 2023. očekuju dva milijuna gostiju

SHARE

Uz brojne domaće hodočasnike u Međugorju je Božić dočekalo oko četiri tisuće stranih gostiju, što je gotovo duplo više nego stanovnika u tom hercegovačkom mjestu, gdje se konačno vraća puni sjaj turizma.

Predsjednik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba u Međugorju Davor Ljubić  kaže je da je većina smještajnih kapaciteta popunjena i da je u Međugorju na Božić noćilo oko četiri tisuće stranih gostiju, što je na kraju godine nagovijestilo uspješnu turističku sezonu.

“Bilo je najviše Ukrajinaca i Poljaka, a odmah iza njih Talijana”, kazao je Ljubić.

Ističe kako dolazak tisuće gostiju u Međugorje pokazuje da se život normalizirao i mnogima budi nadu.

“Ono što nas jako raduje je povratak zapadnog tržišta i ponovni dolazak Talijana, Španjolaca i Iraca. Oni su ove godine počeli u velikom broju dolaziti prema Međugorju, što pospješuju i poruke pape Franje da je Međugorje puno milosti”, ističe Ljubić.

Prema Međugorju, naglašava on, vlada pozitivna retorika u odnosu na 2017. i 2018. godinu, što su pospješili bivši Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser i sada nadbiskup Aldo Cavalli koje je opunemoćio Vatikan da nadgledaju pastoralni rad u Međugorju.

Ljubić podsjeća da je mnogo svetišta u Europi, ali da je Međugorje mnogima posebno zbog toga što ukazanja još uvijek službeno traju, te svakog 25. u mjesecu Gospa daje poruke Mariji Pavlović za svijet, zbog čega dolazi sve veći broj hodočasnika.

Dodaje kako je najveći broj hodočasnika iz Ukrajine koja je izložena ratnoj agresiji, jer ljudi iz te zemlje dolaze kako bi pronašli podstrek za daljnji život i nutarnji mir.

“Međugorje s te strane ima posebno mjesto u Crkvi, a hodočasnici će zasigurno dolaziti iz cijelog svijeta. Kada se sve posloži u 2023. godini možemo očekivati povratak hodočasnika na rekordnu 2019. godinu i pa čak i više od toga”, kazao je Ljubić.

Procjenjuje se da je 2019. godine ovo hercegovačko mjesto posjetilo između milijun i po i dva milijuna hodočasnika, a Ljubić smatra, ako je suditi po Božiću, da će u 2023. godini turizam zablistati u punom sjaju i nadmašiti dva milijuna posjeta u Međugorju.