Home Regija Umalo tragedija na Mosoru: Djeca sama lutala po planini pa počela paničariti,...

Umalo tragedija na Mosoru: Djeca sama lutala po planini pa počela paničariti, evo tko ih je spasio

SHARE

Organiziranje izleta u vlastitom aranžmanu uključuje puno detalja, od vremenske prognoze, odabira cilja i staza, adekvatne odjeće i obuće, adekvatne opreme, vode, hrane, nošenja karte i kompasa, čeone svjetiljke, prve pomoći, ali i važnog detalja o duljini dana.

Kada se na izlet samostalno odluče maloljetnici, stvar poprima znatno ozbiljnije konotacije, posebice kada to oni organiziraju bez znanja roditelja.

Zbog nedovoljne informiranosti, neiskustva i bez znanja odraslih, dvije grupe maloljetnika zatekao je mrak prilikom spuštanja s Mosora gdje su proveli lijep i sunčan dan, ne razmišljajući o mogućim posljedicama, piše Slobodna Dalmacija.

Srećom, sve je dobro završilo, no ovi slučajevi samo su povod za razmišljanje i razgovor između roditelja i djece.

Zbog mraka, ove subote, troje mladih u dobi od 14 i 15 godina, izgubilo se nedaleko planinarske kuće Lugarnica, gdje su bili na izletu. U panici, nazvali su roditelje koji su zabrinuti za njih i svjesni njihovog neiskustva, odmah kontaktirali HGSS Stanicu Split. Brzom koordinacijom HGSS-a i voditelja Lugarnice, djeci je u susret žurno krenuo odrasli planinar koji je dežurao na Lugarnici, te ih odveo u toplo i okrijepio čajem.

Iz smjera Gornjeg Sitnog prema djeci je također krenio član HGSS-a koji ih je na koncu otpratio do vodospreme podno Mosora gdje su ih čekali roditelji s kojima će zasigurno, narednih dana, puno razgovarati o svom izletu.

Druga grupa mladih, njih čak sedmero otprilike iste dobi kao i njihovi vršnjaci s Lugarnice također su se izgubili zbog mraka kada su se spuštali s Mosora gdje su otišli na izlet.

Voditelj planinarske kuće Lugarnica, taman je zaključio uspješno zbrinjavanje djece s Lugarnice kada je čuo dječje pozive s brda poviše Aljinovića.

Odmah je krenuo prema njima i nakon pola sata hoda, naišao na djecu, srećom neozlijeđenu, ali prestrašenu.

Obje grupe djece su se bez znanja roditelja uputila na planinarski izlet. Srećom, sve je prošlo bez ozlijeda i drugih neželjenih posljedica, no ovo je svakako povod za razgovor s djecom.

Bez znanja i opreme nikad se ne ide u planinu!

Maloljetnici nikad ne smiju ići sami u planinu!

Svaki odlazak u planinu traži i prethodnu obavijest nekome bliskom o smjeru kretanja, a svako sklonište, planinarska kuća ili dom imaju upisnu knjigu u koju se navode podaci o smjeru polaska i smjeru u kojem namjeravate ići.

Mnoga planinarska društva, uz one za odrasle, organiziraju i male planinarske škole kroz koje se uči stjecanje osnovnih planinarskih znanja i vještina.

Djecu tu čeka odlično društvo, te zanimljivi izleti pod paskom iskusnih planinarskih vodiča.