Home Društvo Sara Vanovac iz BiH dobila stipendiju za doktorat na jednom od najprestižnijih...

Sara Vanovac iz BiH dobila stipendiju za doktorat na jednom od najprestižnijih svjetskih sveučlišta

SHARE

Sara Vanovac, mlada djevojka iz BiH koja studira na Kalifornijskom institutu za tehnologiju (Caltech), postigla je veliki uspjeh.  Zahvaljujući svom višegodišnjem trudu dobila je punu stipendiju za doktorat na jednom od najprestižnijih tehničkih sveučilišta na svijetu, objavio je Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melburnu gdje radi na renomiranom La Trobe sveučilištu.

– Veliki uspjeh Sare Vanovac, djevojke iz BiH, na Caltechu (Kalifornijski institut za tehnologiju). Ono što je ova mlada žena postigla u svojim godinama je prosto zapanjujuće. Sara Vanovac je izuzetno talentirana osoba koja je osvojila brojne nagrade, pisala istraživačke radove, što je kulminiralo dobivanjem pune stipendije za doktorat na jednom od najprestižnijih tehničkih sveučilišta na svijetu, Caltech. Od odrastanja u Sarajevu do života u Kaliforniji, uvijek je bila vrijedna i borbena. Diplomirala je u JU Srednjoškolski centar “Istočna Ilidža” 2015 i bila je bila je superaktivan član Fizičkog kluba, Matematičkog kluba, Likovnog kluba, Debatnog kluba (Prvi tim), Grupe srpskog jezika i Ekološkog kluba. Također je obavila cjelogodišnju razmjenu u Italiji kroz AFS Intercultural Programs – napisao je Čustović.

Zanimljivo, Vanovac je državna prvakinja u Jiu Jitsuu u Bosni i Hercegovini.  Ona je poslije srednje škole krenula na putovanje u SAD gdje je studirala fiziku, primijenjenu matematiku i računalstvo na Furman University u Južna Karolini gdje je dobila Nagrada Kenneth C. Abernethy za izvrsnost u kompjuterskoj nauci. – Objavila je brojne recenzirane časopise i radove na konferencijama kao studentkinja na Furmanu, što je nevjerojatan uspjeh. Dok je studirala na Furmanu imala je brojne poslove, uključujući istraživačku asistenticu, tutoricu, IT tehničara i istraživačkog analitičara. Osim toga, tokom cijelog svog života uvijek je bila volonter, što pokazuje i njezin bogat CV, prenosi Avaz.

Nakon što je diplomirala i dok je pokušavala da odredi gdje da ide u postdiplomski studij, radila je kao pomoćnica direktora za institucionalna istraživanja, istraživač na odjelu za kemiju, a zatim kao direktorica institucionalnih istraživanja i izvještavanja. Za nekoga njenih godina, ovo je prosto nevjerojatno! Sara je ambiciozna fizičarka, matematičarka i informatičarka zainteresirana za korištenje tehnologije i fizike za rješavanje složenih sustavnih problema. Na Caltechu će svoje istraživanje fokusirati na fiziku žive tvari. Zapamtite njeno ime jer će napraviti pravi impakt u znanosti. Sara čestitam, mislim da govorim u ime svih u Bosni i Hercegovini: “Ponosni smo na tebe” – napisao je Čustović.