Home Život Sumorna svakodnevnica: Bh. umirovljenik radi tri posla da bi preživio

Sumorna svakodnevnica: Bh. umirovljenik radi tri posla da bi preživio

SHARE

Skoro tri tisuće konvertibilnih maraka potrebne su za osnovne životne troškove četveročlane obitelji. Prosječna plaća u Federaciji BiH je od toga duplo manja, a mirovina 550 maraka. Pod stare dane, rade i umirovljenici. Nije ovo rubrika vjerovali ili ne. Ovo je sumorna svakodnevica Bosne i Hercegovine.

Kao da je u Njemačkoj, pa i u ovim umirovljeničkim danima, radi tri posla, kaže sarajevski pisac Fahrudin Kučuk. Uz svakodnevna poskupljenja, drugačije se ne može živjeti.

“Na plin se grijem, telefoni, komunalno, 700-800 KM. Žena mi radi, srećom. Znači, da pojedemo i platimo, i doviđenja”, priča Kučuk za N1.

Ni sami ne znajući kako, oni s minimalnom mirovinom nekako uspiju rasporediti 450 konvertibilnih maraka. I oni mlađi, koji imaju sreću da su zaposleni, jedva da mogu ispratiti rast cijena namirnica.

“Cijene prije 15 dana i jučer su porasle, to sam se jučer uvjerio. U zadnjih 15 dana dva puta su se cijene mijenjale”, primjećuje Ejub Begić.

Mada je teško povjerovati, nije riječ o neslanoj šali. Potrošačka korpa za mjesec prosinac je 2.990 maraka.

“Ulje je ponovo poskupilo, poskupila su jaja, potom poskupljivanje piletine, nekih prerađevina od mesa. Brašno je u nekim prodavnicama ponovo blago poskupilo”, navela je Lejla Sućeska Čaušević iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sa prosječnom platom, ne može se pokriti ni 40% potrepština, pa i ne čudi slabija kupovna moć građana. Džihad Hadžić dva desetljeća prodaje na pijaci i prvi put se susreće sa tim da se ljudi odriču hrane.

“Kupuju vrlo, vrlo slabo. S tim da ih nema uopće da dolaze, da šetaju, da se raspituju za cijene i oni što dođu, roba im je preskupa. Kupuju većinom na komad”, ističe ovaj trgovac.