Home Vijesti Evo koliko košta vreća drva i koliko kupac u njoj dobije cjepanica

Evo koliko košta vreća drva i koliko kupac u njoj dobije cjepanica

SHARE

Drva su i dalje jedna od najtraženijih roba u BiH, s tim da je sada njihova cijena viša nego krajem ljeta ili u jesen, kada se ogrjev obično sprema.

Tako, prodavači na internet oglašivačima metar cjepanica bukve prodaju i po 150 KM, dok paleta od 1,8 metara košta 220-250 KM.

Bukove metrice ili trupci koštaju oko 120 KM po metru, dok je cijena metra graba isječenog na metrice nešto niža i kreće se oko 110 KM.

Zanimljivo je da su sve češće i oglasi u kojima ljudi prodaju drva u – vrećama u koje, po nekoj procjeni, stane oko tridesetak cjepanica. Ovakvo „pakovanje“ ogrevnog drveta kreće se i do 10 KM, i to bez prijevoza.

Uglavnom ga kupuju oni koji se nisu na vrijeme opskrbili dovoljnom količinom ogrjeva, pa su usred zime ostali bez drva. U potrazi za drvima su i oni koji su, zbog poskupljenja struje, unijeli kamine u kuće, te odlučili da pređu na ovaj vid grijanja.
– Do sada sam se grijao na struju, i to ne cijelu kuću, nego dnevnu, kuhinju, hodnik i kupatilo, a sobe samo po potrebi. Da bih, nakon ovog posljednjeg poskupljenja struje, izbjegao astronomske račune, kupio sam kamin i nešto bukve. Sreća, ova godina je izuzetno topla, tako da još ne trošimo puno drva. Naravno da je grijanje na struju jednostavnije, ali moramo voditi računa o potrošnji. Skupa su i drva, ali opet ne kao struja. Ja sam kupio drva u paleti, a komšija dva puta u vreći. Kaže da mu jedna vreća može biti dan i pol – ističe Milovan K. iz Banjaluke za Srpskainfo.