Home Vijesti VIDEO: Koliko državljani Hrvatske kupuju u BiH?

VIDEO: Koliko državljani Hrvatske kupuju u BiH?

SHARE

Zbog povoljnijih cijena te većeg izbora nerijetko su stanovnici Hrvatske koji žive u pograničnim mjestima dolazili u šoping u Bosnu i Hercegovinu. Ulaskom Hrvatske u Šengen postrožene su kontrole na graničnim prijelazima i carini i tako ograničen broj artikala koje smiju unijeti u svoju zemlju.

12 km udaljenosti između Posušja i Imotskog donosi brojne prednosti za lokalno stanovništvo. Granični prijelaz između Hrvatske i Bosne i Hercegovine  ih ne spriječava da svakodnevne obaveze i kupovinu obavljaju s druge strane granice.

Iako su Hrvatskoj, ukidanjem PDV-a na osnovne životne namirnice, pojedini prehrambeni proizvodi povoljniji nego kod nas,  uvođenjem eura kao službene valute, već je započeo val poskupljenja cijena.

Međutim, postoje stvari koje su povoljnije u Bosni i Hercegovini. To nam potvrđuje vlasnica trgovine s dječjom opremom u Posušju kod koje Hrvati redovito dolaze kupovat. Osim povoljnijih cijena i većeg izbora, jedan od razloga obavljanja kupovine u Posušju je i povrat poreza.

Isti artikli koji se prodaju u Hrvatskoj  su  povoljniji kod nas, a jedan od razloga kupovine je također i povrat poreza ” navodi vlasnica dječjeg centra “Slavuj” Mira Pavković.

Izgledne su činjenice kako bi se prekogranični šoping Hrvata u Hercegovinu mogao vratiti na velika vrata.